Mange ser Danmarks mest populære legetøj – Lego – som et unikt, dansk produkt. Men faktisk fik familien inspiration til produktet udenfor landets grænser.

Siger man Lego, så falder tankerne nok automatisk på Danmark.

Men i virkeligheden er det slet ikke danske Lego, der opfandt de første legetøjsbyggeklodser i plastik. I stedet kom inspirationen til klodserne fra udlandet, da stifteren af Lego, Ole Kirk Kristiansen, ved et tilfælde i 1946 faldt over nogle farverige plastikklodser.

»Det er en del af den historie, som Lego helst ikke vil snakke om,« fortæller forfatter Søren Jakobsen, der netop har skrevet bogen ’Lego-Guld’ i anledning af Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansens 70 års fødselsdag.

Ifølge Søren Jakobsen er Lego-koncernen god til at få det til se ud som om, at virksomheden selv opfandt klodserne. Og man skal da også lede grundigt på Legos hjemmeside, før man finder en passage om det britiske legetøjsfirma ’Kiddicraft’, som Lego blev inspireret af.

»Lego smykker sig lidt med lånte fjer, men det ødelægger jo ikke, at det var Lego, der skabte successen med klodserne – ligesom det ikke ødelægger for Novo Nordisk, at det var en candisk læge, der opfandt i insulinen«, siger Søren Jakobsen.

Kiddicraft havde opfundet nogle plastikklodser, der mindede meget om de senere Lego-klodser. Dem fremviste sælgeren af en plastikstøbemaskine til Ole Kirk Kristiansen tilbage i 1946. Den danske legetøjsfabrikant ændrede sammen med sin søn lidt på klodsernes mål og lancerede i 1949 et lignende produkt som ’Automatic Binding Bricks’.

Lego tog efterfølgende kontakt til det britiske firma, der angiveligt ikke havde noget imod, at Lego producerede de lignende klodser. I 1981 købte Lego dog rettighederne til Kiddicraft fra efterkommerne af Hilary Fisher Page, der opfandt de første klodser.