Onsdag formiddag blev 25-årige Lærke, der var multihandicappet, og hendes 69-årige far, Gert Povlsen, fundet døde på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte. Faderen havde slået sin datter ihjel og efterfølgende begået selvmord.

Forinden gik dog et årelangt forløb, hvor Lærke var anbragt på institutioner for vokse udviklingshæmmede og svære multiple funktionsnedsættelser.

Men det er ikke første gang, at Lærke, der var født med en kromosomfejl og trods sine 25 år havde sind som en et-årig og intet sprog, er i medierne.

For én af de mange institutioner, som Lærke har været anbragt på, viste sig at have et usædvanligt ejerskabsfølelse over hendes økonomi. Lærke boede som 21-årig på bostedet Sofiehøj i Hellerup, hvor man havde adgang til Lærkes dankort og dermed hendes månedlige pension på 11.074 kroner, skrev Berlingske tilbage i 2011.

Og den adgang var tilsyneladende for fristende for bostedets afdelingsleder.

For selv om Lærkes forældre gentagne gange blev forsikret om, at bostedets beboeres udgifter nøje blev afregnet mod bilag, og at svindel ville resultere i omgående fyring, så valgte moren alligevel en dag at gennemgå Lærkes kontoudtog.

Der fik hun sig et gevaldigt chok. En gennemgang af kontoudtoget viste nemlig, at Lærkes konto var blevet lænset over den fireårige periode, hun boede på bostedet. Kontante hævninger på 12.000 kroner, 5.000 kroner og 4.000 kroner var sket med jævne mellemrum - uden bilag på, hvad pengene var brugt på ifølge Berlingske.

Derudover viste kontoudtoget kontooverførsler samt betaling af en parkeringsbøde, på trods af Lærke ikke var i stand til at køre bil eller aldrig ville blive det. Ligeledes var betalt 10.897 kroner for en cykel, trods Lærkes motoriske evner havde begrænset hende fra nogensinde at sætte sig op på en cykel - end ikke en trehjulet cykel.

Det samlede beløb af uforklarlige kontakte hævninger, kontooverførsler og køb var løbet op i over 70.000 kroner.

Anden beboer betalte Lærkes husleje

Da Lærkes forældre havde gennemgået de mange kontoudtog, der sort på hvidt viste de mange beløb, som Lærke tilsyneladende intet glæde havde haft af, tog de kontakt til forstanderen af bostedet, som straks efter hyrede en advokat.

Advokaten og Lærkes forældre gennemgik herefter kontoudtogene og fandt hurtigt ud af, at alt pegede mod afdelingslederen på stedet. Han havde nemlig overført 14.500 kroner direkte til sin egen konto.

Samtidig kunne de se, at Lærke aldrig havde betalt husleje, men at der istedet var trukket penge fra en anden beboer på bostedet til dette. Dermed var der større økonisk råderum på Lærkes konto, som afdelingslederen kunne boltre sig i.

Ifølge Berlingske blev afdelingslederen fyret og politianmeldt kor tid efter, mens Lærkes forældre fik en check på 89.103 kroner.

Fortsat svigt af pleje

Institutionernes svigt stoppede dog tilsyneladende ikke her. For i de sidste mange år har faderen til Lærke forsøgt at råbe kommunen op, fordi han mente, at Lærke blev udsat for alvorlig plejesvigt. I et brev til borgmester i Furesø Kommune, Ole Bondo Christensen, skrev han følgende:

»Kan jeg - i fremtiden - byde mit barn tilværelsen med daglang smerte,« og opremsede herefter en række kritikpunkter, hvor han blandt andet pointerer, at Lærke ofte har dybe hudsprækker »mellem de sure tæer,« der sjældent vaskes, og at hun har råddent tandkød på grund af ineffektiv tandbørstning.

Han forsøgte at dokumentere sine påstande ved hjælp af fotos.

Onsdag kulminerende det hele så, da Lærke og hendes far blev fundet døde på kirkegården i Gentofte. Faderen havde dræbt Lærke og taget sit eget liv bagefter. Angiveligt som resultat af en årelang kamp med myndighederne for sin egen datters velbefindende.

»Lærke og jeg har altid fulgtes. Det gør vi også nu,« lød det i afskedsbrevet fra faderen, som han sendte til Ole Bondo Christensen kort inden, de blev fundet døde.