I flygtningekrisen har Danmark set en opvisning i politisk ikke-ledelse, lyder vurderingen fra tre eksperter. Dygtigt lederskab er lig med evnen til at tænke langsigtet og værdibaseret, udstikke retningslinjer, kunne foretage svære prioriteringer samt vise mod og nytænkning. Det kniber i dén grad for Lars Løkke Rasmussen, lyder kritikken. Det skriver Ugebrevet A4.

»Når man stiller sig op og siger, at »ingen kunne forudse det«, så viser det netop manglen på lederskab. Vi så det senest demonstreret ved partilederdebatten på tv forleden, som var en opvisning i politisk ikke-lederskab. Det er pindehuggeri, detaljefiksering og en meget kortsigtet politisk-taktisk dagsorden. Det er meget, meget trist,« siger professor og ledelsesekspert Steen Hildebrandt fra Aarhus Universitet til Ugebrevet A4.

Også Peter Aagaard, der er lektor og ekspert i offentlig ledelse fra RUC og medforfatter til bogen »Dirigent eller dukke« om ledelse i reformstaten, er kritisk over for Løkkes ledelse.

»Det, der ligger i dirigentrollen, er også at være i stand til at skabe et projekt, ikke kun at være i stand til at stille alle tilfredse. Hvis du kan se de politiske muligheder i en kompleks situation, er du dirigent. Hvis du ikke kan se den politiske løsning i den kompleksitet, så bliver du dukke. Der er rigtig mange tråde, der trækker i Løkke lige nu, og indtil videre har han mest været dukke,« siger Peter Aagaard.

Alle tre eksperter bider mærke i, at regeringen er rådvild overfor en forudsigelig situation, og dermed ikke viser den dygtige ledelses evne til at tænke langsigtet og have forberedt strategier.

»Jeg kunne forstå det, hvis det var en naturkatastrofe, der havde ramt landet,« siger politisk kommentator og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, Hans Engell.

»Men den her situation har vi kunnet se komme i månedsvis. Vi har kendt udrejsetallene fra de områder, som strømmen af mennesker kommer fra, vi har vidst, at Danmark blev brugt som transitland, og vi har set billederne fra Grækenland og Italien. Det var kun et spørgsmål om tid, før vi også ville stå med tusindvis af mennesker i landet,« siger han.

BNB

Andre læser også