En mindre seismologisk sensation ramte natten til lørdag Bornholm. Solskinsøen i Østersøen blev ramt af intet mindre end et jordskælv.

Sjældent jordskælv på Bornholm. Mange lokale fik sig en brat opvågnen

Det er meget sjældent på de kanter, oplyser eksperterne fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, også kendt som Geus.

- Klokken 00.36 natten til lørdag var der en rystelse, der var meget tæt på eller på selve Bornholm, bekræfter seniorforsker fra Geus Trine Dahl-Jensen, fra Geus.

Bagefter kunne adskillige bornholmere berette om det sjældne fænomen.

- Pludselig vågnede jeg ved, at min lejlighed gav sig voldsomt. Så rystede gulvet i første sals højde. Jeg troede først det var en drøm eller et voldsomt tordenvejr. Men gulvet rystede ganske stille et par sekunder. Det har jeg godt nok ikke prøvet før, fortæller, fortæller Lea Gry Svaneby Vesterdahl fra Hasle til BT.

- Ja, min kæreste og jeg befandt os i vores hus i Hasle på Bornholm, hvor vi klokken lidt i 1 i nat mærkede tydelige rystelser og huset gav sig en del… vi er ikke i tvivl om, at undergrunden rystede her, skriver Kennet Holm til BT.

- Der lød et skrald og døren, der åbenbart ikke var helt lukket, klikkede i og jeg mærkede en lille vibration, ganske kort, skriver Bente Forum, der oplevede jordskælvet ved Østermarie på Bornholm.

Rystelserne udløste straks en reaktion på det sociale medier Twitter. Her spurgte flere bornholmere ud i cyberspace, om det lige var et jordskælv, de havde oplevet.

Faktisk var det lidt af en seismologisk sjældenhed, som de vågne bornholmere mærkede, fortæller seniorforsker Trine Dahl-Jensen.

- Det sker meget sjældent, det er meget usædvanligt, at vi har den slags jordskælv. Det er noget, vi glæder os til at se nærmere på og undersøge, lyder det fra jordskælvsforskeren.

Geus har placeret seks målestationer landet rundt, der registrerer undergrundens bevægelser. En af dem står på Bornholm hvor det fintfølende instrument, det såkaldte seismometer, er gravet ned i en privat have.

- Vi ved endnu ikke, hvor på Richter-skalaen jordskælvet befinder sig. Det kan ses på skalaen, men præcis hvor kraftigt det var, det regner vi på mandag morgen, siger Trine Dahl-Jensen fra Geus.

Det danske jordskælv fandt sted langt fra det nærmeste jordskælvsområde. De ligger typisk der, hvor jordklodens gigantiske plader støder sammen. Det er slet ikke tilfældet ved Bornholm.

Derfor har det sandsynligvis været det eksperterne kalder for et ‘intra plate earthquake’, der kunne mærkes på Bornholm i nat, lyder den foreløbige teori.