Da Michael Thorsen efter nytår pakkede sin nye sofa ud, fik han sig en slem overraskelse. Gemt bag plastikken var ikke designmøblet til 20.000 kroner, som han troede, han havde købt.

I stedet fik han et møbel, der ganske vist lignede det oprindelige, men alligevel ikke helt. Sofaen var forsynet med auktionshusets vurderingsmærke, hvoraf det tydeligt fremgik, at der var tale om en nybetrukket Erik Jørgensen-sofa.

- Noget sagde mig, at det ikke var den rigtige sofa. Så jeg målte og sammenlignede med designerens oprindelige tegninger på nettet, fortæller Michael Thorsen, der opdagede, at sofaen slet ikke var den samme som på salgsfotoet og derfor straks mailede til Lauritz.com.

Det er langtfra første gang, at det danske auktionshus har været indblandet i roderi med designmøbler. Danmarks Radios forbrugermagasin Kontant har tidligere beskrevet, hvordan kun én ud af 76 påståede Eames-designerstole var hundrede procent ægte. Resten var enten hele eller halve kopier. Det fik i sin tid administrerende direktør Mette Rode Sundstrøm til at love bod og bedring.

I dette tilfælde skrev Lauritz.com hurtigt tilbage til Michael Thorsen.

- Det er dybt beklageligt, at dette kunne ske. Jeg ved udmærket, hvilken sofa du hentyder til. Det er en af flere såkaldte ’Kinasofaer’ vi har haft og har intet med dit køb at gøre. Hvordan en af dem er blevet byttet rundt med din EJ-220 er nærmest vanvittigt, skriver Kolding-filialen til Michael Thorsen i en mailkorrespondance, som BT er i besiddelse af.

Butikken lover at undersøge, hvor den rigtige sofa er blevet sendt hen. Det lykkedes dog aldrig Lauritz.com at opspore sofaen. Michael Thorsen får sine penge retur, men hele forløbet undrer ham.

- Man tænker, hvad pokker har de gang i. Man skal være vågen som kunde, men det burde egentlig ikke være nødvendigt. Deres specialister skulle jo garantere, at det, man køber, er ægte, siger han.

Historien stopper ikke her. Efter Michael Thorsen har sendt sin forkerte sofa retur, ser han den kort efter igen på auktionshusets hjemmeside.

- Denne gang som en Søren Lund-sofa. En anden designer-sofa, nu kun vurderet til 15.000 kr.

Lauritz.com forklarer Michael Thorsen, at hans uægte Kina-sofa ved nærmere eftersyn viste sig at være en ægte sofa fra designhuset Søren Lund i Danmark. Hele historien bygger på en menneskelig fejl, fordi varenumrene er blevet forbyttet i Lauritz.coms udstillingsrum, oplyser de.

Da han senere besøger auktionshusets hjemmeside, ser han igen den samme sofa. Denne gang i brunt læder. Nu er modellen – igen – blevet til en Erik Jørgensen-sofa, hvilket kun skaber yderligere forvirring,

- Jeg havde egentlig droppet sagen, men den seneste opdagelse på auktionshusets hjemmeside fik alligevel bægeret til at flyde over. Uanset hvad, så er det i bedste fald noget rod, at deres specialister ikke kan kende forskel. Jeg råber vagt i gevær for at andre forbrugere ikke skal komme i samme situation, siger Michael Thorsen.

Læs Lauritz.com’s forklaring her.