Dynekongen Lars Larsen gjorde en god handel, da han i 2015 købte sin afdøde vens livsværk. Nu ruller millionerne ind på den kendte købmands konto.

Danmarks fjerderigeste mand, dynekongen Lars Larsen, viste sig både at være en dygtig købmand og en ven i nøden, da han i 2015 købte sin afdøde vens livsværk af hans enke.

Møbelvirksomheden Actona Company har nemlig vist sig at være en ganske indbringende forretning. Det viser selskabets seneste regnskab, der netop er blevet offentliggjort.

Overskuddet lyder på knap 100 millioner kroner før skat, hvilket resulterer i 81 millioner kroner, efter at skattefar har været forbi.

Og det er den jyske købmand næppe utilfreds med. Det er nemlig langt fra alle Lars Larsens forretninger, der går lige godt, skriver Børsen.

Mens sengetøjsimperiet Jysk går forrygende, har Lars Larsen haft begrænset succes med købene af møbelkæderne Ilva og Idémøbler, der senest fik et samlet underskud på 152 millioner kroner. Møbelvirksomheden Interstil tabte han også 20 millioner kroner på ifølge seneste regnskab, og Larsens investering i golfbilfimaet Garia har resulteret i et underskud på hele 24 millioner kroner.

Ud af Lars Larsens større investeringer er det ifølge Børsen ud over Jysk og Actona kun møbelkæden Bolia, der har givet overskud – nemlig hele 51 millioner kroner.

Det er dog ikke kun den økonomiske succes i Actona, som Lars Larsen kan glæde sig over. Købmanden kan også glæde sig over, at han har succes med at videreføre sin gode ven Orla Dahl Jepsens virksomhed.

Lars Larsen har tidligere fortalt i et interview til Folkebladet Lemvig, at han og Orla Dahl havde kendt hinanden gennem 25 år, og at de stod hinanden meget nær. De to forretningsmænd spillede golf sammen og talte ofte i telefon.

Og Lars Larsen var tilsyneladende en af de sidste, som Orla Dahl Jepsen tænkte på, da han døde i en alder af kun 58 år i december 2014. Ifølge Dagbladet Holsterbro Struer døde forretningsmanden af kræft.

Kort efter Orla Dahl Jepsens død satte hans enke Susanne Dahl Jepsen samt datteren Anne Mette Dahl Jepsen virksomheden til salg.

»For en tre-fire år siden snakkede vi om at slå os sammen, men nåede aldrig så vidt, men jeg tror, han nåede at hviske til sin Sanne, inden han gik bort, at hun skulle forhøre sig hos ham Købmand Larsen om et salg,« har Lars Larsen udtalt sig til Folkebladet Lemvig.

Orla Dahl Jepsen stiftede Actona Company, der dengang hed ’Marmorhuset’, tilbage i 1981 i Holstebro. Det havde stor betydning for den jyske forretningsmand, at virksomheden bidrog til lokalsamfundet, og det er tilsyneladende også årsagen til, at det blev Lars Larsen, der blev valgt som køber. Ifølge Lars Larsen havde vennen nok mere tiltro til, at Jysk-ejeren skulle overtage selskabet og bevare arbejdspladser i Holstebro - fremfor, hvis selskabet blev solgt til en stor investor.

Det er aldrig blevet offentliggjort, hvor meget den jyske rigmand måtte slippe for handlen, da han i 2015 overtog 90 procent af ejerandelen i møbelvirksomheden. Men et regnskab for Dahl Jepsen-familiens selskab ODJ Holding ApS offentliggjort i 2016 viste ifølge finans.dk, at der tikkede 225,5 millioner kroner ind efter skat for det, man kalder ’ophørte aktiviteter’. Foruden at være ejet af mor og datter er Orla Dahl Jepsens to sønner Allan Dahl Jepsen og Kenth Halling Boutrup også medejere af familieselskabet.

Actonas administrerende direktør Torben Skov Villadsen forklarer overfor Børsen, at det flotte overskud blandt andet skyldes, at virksomheden fokuserer på at designe produkter, der i højere grad kan sælges på flere markeder end bare på ét.

»Helt lavpraktisk handler det også om vores risiko. Vi holder os væk fra de største risici og sikrer os i højere grad mod de svingninger, vi traditionelt har haft som følge af valutakursændringer,« lyder det fra direktøren.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Lars Larsen, men pressechef hos Jysk, Rune Jungberg Pedersen, oplyser til BT, at købmanden ikke har mulighed for at give en kommentar, da han holder vinterferie.