Danmarks fjerderigeste mand, Jysk-ejer Lars Larsen, afslører nu, hvor stor en del af hans store dyneimperium, som hans familie skal arve.

Efter mange års spekulationer hos Lars Larsen, der ejer sengetøjsimperiet Jysk, har den stenrige dyne-konge nu besluttet sig for, hvem der skal arve hans livsværk, når han en dag går bort.

Det sker i forbindelse med, at de sidste detaljer i oprettelsen af hans fond, Lars Larsens Jysk Fond, er faldet på plads.

Ifølge Lars Larsen er det hans familie, som blandt andre består af hans to voksne børn, Mette og Jacob Brunsborg, der vil blive hovedejere af Jysk den dag, den jyske købmand ikke længere er her.

»Det har hele tiden været vigtigt, at Lars Larsen Group fortsætter som en familieejet koncern. Derfor vil familien også fremover eje mindst 90 procent af Jysk. Fonden får således en lille ejerandel, men til gengæld skal den involveres i forbindelse med væsentlige beslutninger angående Lars Larsen Group,« udtaler milliardæren i pressemeddelelse, som Jysk udsendte tirsdag.

Larsens nye udmelding virker til at stå i stærk kontrast til, hvad han fortalte i efteråret. I et større interview med Berlingske luftede han allerede dengang planerne for sit testamente.

Og dengang var meldingen, at det ikke var børnene, men derimod den nye fond, der skulle have størstedelen af hans sengetøjsimperium.

»Jysk er også mit barn. Den skal også have sin del af arven. Og den får langt den største del. Det er i fuld forståelse med mine to børn. De skal nok få, så de lever godt, det er der ingen problemer i. Men de skal acceptere, at det først og fremmest er Jysk, der skal bruge økonomien for at få os gjort worldwide,« lød det dengang fra Lars Larsen.

BT har forsøgt at få uddybet hos Jysk, hvorfor den kendte rigmand er kommet med to så tilsyneladende forskellige udmeldinger. Kommunikationsdirektør hos Jysk, Rune Jungberg Pedersen, oplyser dog, at Jysk ikke vil kommentere yderligere på sagen. Det er heller ikke muligt at få en kommentar fra Mette eller Jacob Brunsborg, oplyser Jysk.

Lars Larsen har endnu ikke meldt ud, hvordan de bestemmende A-aktier og de knap så indflydelsesrige B-aktier vil blive fordelt mellem familien og fonden, hvilket kan have indflydelse på, hvordan hans udsagn skal forstås.

Tidligere erhvervsjournalist og forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om danske erhvervsfamilier, mener dog, at Lars Larsens nye udmelding er noget overraskende.

»I den udmelding, som han kom med i efteråret. var der ikke efterladt nogen tvivl om, at han havde besluttet, at fonden ville få majoriteten i Jysk. Der må være sket et eller andet i familien, som vi ikke kender til, siden han har ændret mening så markant – eller også så har Larsens udmelding i efteråret blot været en prøveballon for at se reaktionerne på hans testamente,« siger forfatteren.

Mens Lars Larsens datter, Mette Brunsborg, aldrig har haft den store interesse i at skulle overtage sin fars forretninger, men i stedet har koncenteret sig om at drive sin landbrugsvirksomhed, så har det i mange år tydet på, at sønnen, den 44-årige Jacob Brunsborg, ville gå sin far i bedene.

Men selv om han siden i årevis blev kørt i stilling til at overtage styringen, så blev han fundet for let og endte i 2013 med at forlade Jysk-koncernens daglige ledelse.

»Jeg har ikke haft lyst til at konkurrere med min far om, hvem der er Jysk. Det er min far«, udtalte Jacob Brunsborg i et DR-program sidste år.

Ifølge Lars Larsen er det dog ikke manglende tillid til børnenes evner, der har ført til, at han har valgt at overlade dele af sin formue til en fond.

»Tværtimod kommer de også fremover til at spille en nøglerolle, præcist som det er tilfældet i dag, hvor de begge sidder i bestyrelsen for Jysk Holding,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Lars Larsen blev i 2016 placeret som nummer fire på Berlingske Business liste over Danmarks rigeste. Hans formue blev vurderet til 27 milliarder kroner.

Jysk råder over op mod 2.400 butikker på verdensplan fordelt over 41 lande. Ud over Jysk ejer Lars Larsen herhjemme også møbelkæderne Ilva, Idémøbler samt Bolia.com.