I DR-dokumentaren ‘Min far og de dyre’ damer, møder vi en kernefamilie, som går fuldstændig i opløsning, da moderen dør og faderen efterfølgende på seks måneder forærer 600.000 kroner til fremmede kvinder.

Alt var normalt i familien Nielsen på Fremtidsvej i Søborg nord for København lige indtil 5. februar 2008. Den tirsdag døde moderen Helen efter en knæoperation.

Moderens pludselige død får familien Nielsen til langsomt at gå fuldstændig i opløsning. Faderen, Lars Nielsen, kæmper med sygdommen Parkinson, som bliver værre og værre, og han træffer nogle vanvittige beslutninger, der får store konsekvenser for resten af livet.

Parkinson er en sygdom, som 7.000 danskere lider af. Der er dog langt flere, der lider under sygdommen, for ofte tærer Parkinson også hårdt på patienternes familier, ifølge Parkinsonforeningen.

Det har Ulrik Gutt-Nielsen mærket på egen krop. Sønnen i familien Nielsen er instruktør til dokumentarfilmen ‘Min far og de dyre damer’, som bliver vist tirsdag aften klokken 20.30 på DR1.

Ulrik Gutt-Nielsen har filmet sin familie i mange år og kan derfor vise, hvordan faderen, Lars, kommer længere og længere ud på dybt vand i takt med, at Parkinson-sygdommen angriber ham hårdere og hårdere.

Den tidligere skibsingeniør, som arbejdede 37 år for B&W Diesel, bliver mere og mere forvirret og ender med at være så generøs, at han kaster penge til højre og venstre. Efter kvinder, som han slet ikke kender.

600.000 kroner kaster Lars Nielsen efter fremmede kvinder, som han skriver med på internettet. De beder den tidligere orkesterleder fra Gladsaxe om at sende penge, som skal bruges på medicin til deres syge mødre.

En Miss Cuba får tilsendt 120.000 kroner. En Chanel, som viser sig at hedde Patience, møder op på Lars’ adresse for at låne penge. Men Ulrik får stoppet det, og med hjælp fra politiet får de forhindret overførslen.

»Min realitetssans og ønsketænkning har været meget oppe at slås,« siger Lars Nielsen i dokumentaren.

Ifølge Ulrik har ønsketænkningen vundet klart. Det er et af faresignalerne, som man skal holde øje med hos folk, der lider af Parkinson og får medicin som behandling. Nogle typer medicin kan nemlig have den bivirkning, der kaldes impulskontrolforstyrrelser.

»For nogle optræder impulskontrolforstyrrelserne i form af en patologisk (sygelig) generøsitet, hvor pengene bliver brugt på gaver, indsamlinger eller donationer til forskellige formål,« skriver Parkinsonforeningen på sin hjemmeside.

Om Lars Nielsen er ramt af impulskontrolforstyrrelser, eller om de vilde beslutninger overhovedet har noget med sygdommen at gøre ved Ulrik ikke, skriver Parkinsonforeningen.

Men dokumentarfilmen skildrer et liv med mange kontroversielle beslutninger. Som når Lars Nielsen ender med at skylde en ven 16.000 kroner og have en telefonregning på 15.000 kroner, fordi han sender penge til udenlandske kvinder.

Eller når han vælger at tage til Filippinerne for at besøge Emma, som han har skrevet med på nettet. Og så lige vælger at arrangere tre blind-dates med filippinske kvinder, som alle står og venter på ham i lufthavnen i Manila. Tre potentielle kærester.

En beslutning der forarger Ulrik, som dog ikke ved, hvad han skal gøre. Eller om han overhovedet skal gøre noget.

Det ender med, at Emma kommer til Danmark i tre måneder. Under besøget får Ulrik og resten af familien en invitation til middag, hvor der venter en ‘særlig nyhed’.

På restauranten i Søborg viser Lars sin hånd. Han har fået ring på fingeren. Der står Lars i den ene ring og Emma i den anden.

Men Lars’ nye kone kan ikke blive i Danmark, så hun rejser hjem til Filippinerne. Kort efter begynder han at skrive med nye kvinder, som han sender penge til.

Det hele bliver for meget for Ulrik, som vælger at kappe forbindelsen til sin far i et stykke tid. I mellemtiden bor en kvinde ved navn Louise i Lars’ lejlighed i et halvt år.

Han har holdt det hemmeligt for alt og alle, men en dag vil han gerne have Ulriks hjælp til at få hende smidt ud af lejligheden. Med hjælp fra politiet og borgmesteren i Gladsaxe lykkedes det Ulrik at få smidt Louise ud.

Det viste sig, at hun havde drevet bordel fra lejligheden, og at en kunde sågar havde forsøgt at sætte ild til Lars’ sofa.

De mange episoder tærede hårdt på både familien og Lars’ økonomi. Kassen er tom, og Lars skal have hjælp, mener Ulrik. Derfor bliver det til sidst besluttet, at Lars skal på plejehjem.

‘Min far og de dyre damer’ bliver vist tirsdag aften klokken 20.30 på DR1.

Du kan læse mere om forholdet mellem Lars Nielsen og Ulrik Nielsen, og hvordan det er, at skulle være far for sin far i BT Plus' artikel her.