Flere danskere end nogensinde før bliver smidt ud deres bolig til en uvis skæbne, viser tal fra Domstolsstyrelsen. Ikke vores skyld, siger socialministeren.

Tal fra Domstolsstyrelsen viser, at antallet af danskere, der bliver sat på gaden, har været støt stigende over en årrække og aldrig har værre større end nu, skriver Politiken lørdag. Sidste år blev beboere smidt ud af deres boliger i 3.912 tilfælde mod 1.823 udsættelser i 2002.

Stigningen er endnu mere markant i almennyttigt boligbyggeri i hovedstadsområdet. I landets største almene boligselskab, Københavns Almindelige Boligselskab (KAB), der administrerer mere end 50.000 lejeboliger i hovedstadsområdet, er antallet af årlige udsmidninger mere end firedoblet siden 2002.

Alene i juni måtte KAB smide 72 beboere ud af deres lejligheder; det er ny rekord for en enkelt måned.

- Politikerne bør i allerhøjeste grad tage problemet alvorligt. Det er en stor gruppe af udsatte mennesker, som er overset, og det er en gruppe, som ser ud til at vokse og vokse, siger Gunvor Christensen, socialforsker i Det Nationale Forskningscenter.

Hun er forfatter til en omfattende undersøgelse, der belyser, hvorfor lejere bliver smidt ud af deres bolig.

Det sker typisk for enlige mænd med få sociale relationer, som ofte er uden uddannelse eller tilknytning til arbejdsmarkedet. Og selve det at blive sat ud af boligen er noget, som forstærker disse menneskers marginalisering og udsathed, understreger Gunvor Christensen:

Stigningen i antallet af beboere, der bliver sat på gaden, kommer bag på KAB's administrerende direktør, Jesper Nygård, for ni ud af ti af selskabets lejeboliger koster mindre end 5.000 kroner om måneden i husleje.

- De forringede sociale ydelser bærer en stor del af skylden for, at langt flere af vores beboere nu ikke er i stand til at klare selv de små huslejer, siger Jesper Nygård til Politiken.

Socialminister Benedikte Kiær (K) betegner de nye tal som "meget bekymrende", men hun afviser, at regeringen bærer skylden for udviklingen.

- På baggrund af tallene vil jeg sætte mig ned med Boligselskabernes Landsorganisation og Kommunernes Landsforening for at vende årsagerne til det her. Det skal ske i en vis fart, for det her er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, siger hun.

/ritzau/