Markant færre udviklingshæmmede får tilkendt førtidspension og får i stedet kontanthjælpslignende ydelser.

København. Siden man med førtidspensions- og fleksjobreformen introducerede ressourceforløbene, er antallet af førtidspensioner til udviklingshæmmede faldet drastisk.

Det skriver Information.

Ressourceforløbene har til hensigt at udvikle udsatte borgeres arbejdsevne og bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.

I de fire hele år, der er gået siden reformen trådte i kraft i 2013 og til og med 2016, er i alt 1681 udviklingshæmmede borgere blevet tilkendt førtidspension.

Ser man på de fire år op til reformen - 2009-2012 - fik 3383 udviklingshæmmede borgere tilkendt førtidspension.

Det viser tal fra Ankestyrelsens førtidspensionsstatistik.

Landsformand for LEV Anni Sørensen kalder udviklingen "voldsom".

- Da loven blev ændret i 2013, oplevede vi en halvering fra det ene år til det andet. Vi snakker om præcis de samme unge mennesker med samme funktionsniveau, der med årsskiftet gik fra at kunne få førtidspension til at havne på en kontanthjælpslignende ydelse, siger hun til Information.

I april måned undersøgte Landsforeningen LEV, der varetager udviklingshæmmede og deres pårørendes interesser, forsørgelsesgrundlaget blandt foreningens medlemmer.

LEV spurgte 456 pårørende til udviklingshæmmede, hvilket forsørgelsesgrundlag den udviklingshæmmede havde.

Undersøgelsen viste, at langt flere udviklingshæmmede under 25 år i dag er på kontanthjælp eller en kontanthjælpslignende ydelse sammenlignet med udviklingshæmmede over 25 år.

Den store forskel er ifølge foreningen et udtryk for, at en borger med udviklingshæmning før reformen i højere grad overgik direkte til førtidspension, når personen fyldte 18.

Netop de unge mellem 18-25 år er i målgruppen for ressourceforløb, da de fleste "ældre" udviklingshæmmede allerede var afklaret i forhold til førtidspension, da reformen trådte i kraft.

/ritzau/