Børneorganisationen FDF fik enorm kritik, efter de udtalte, at de ville ændre deres logo, fordi flere mente, at det var for nationalistisk med dens Dannebrog. Nu svarer FDF-formanden på kritikken.

Det skriver Kristelig Dagblad.

FDF havde lavet en undersøgelse hos analyseinstituttet YouGov, hvor de spurgte 1.000 danskere, hvordan de opfatter FDF og organisationens logo, der udformes som et skjold med Dannebrog. Her siger 48 procent af de adspurgte, at de opfatter logoet som gammeldags, mens 36 procent opfatter det som nationalistisk.

FDFs logo, der bliver kaldt nationalistisk.
FDFs logo, der bliver kaldt nationalistisk. Foto: FDF
Vis mere

Det fik formanden for FDF, Jonas Kolby Laub Kristiansen, til at udtale, at de ville ændre logoet, da de ikke følte, at FDF er 'nationalistisk'.

»Undersøgelsen viser, at andre ikke opfatter os i tråd med vores værdier og vores syn på os selv. Det ærgrer os, at vi ses som gammeldags og nationalistiske, når det ikke er vores eget billede. Vi vil derfor i de kommende måneder tage fat på vores identitetsobjekter, fordi vi tror på, at vi nænsomt kan modernisere til noget bedre,« sagde han til FDF’s hjemmeside.

Men beslutningen om at ville fjerne Dannebrog fra logoet, fik mange til at rase.

Blandt andre Søren Espersen, der først på Twitter skrev, at FDF har ret i, at deres logo med Dannebrog er gammeldags, da Dannebrog jo er fra år 1219.

Over for Berlingske uddybede han sit tweet og svarede på reklamebureauet Menchs kreative direktør, Frederik Preislers, holdning om, at Dannebrog er lig med Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, at Frederik Preisler er meget paranoid. Det er nærmest hysterisk, det han siger. Hvis vi har taget patent på Dannebrog, så vil jeg meget gerne opløse patentet og give det tilbage til dem, som vi har taget det fra,« siger han til Berlingske.

Samtidig udtalte sognepræst Torben Bramming, at det er ærgerligt, at Dannebrog anses som noget kontroversielt.

»Det er ærgerligt, at man vil ændre på Dannebrog og på kors i logoer fra foreninger. Jeg synes, at det er symboler, der holder fast i en enhed i det danske folk. De peger på noget kollektivt i stedet for det individualistiske,« siger Torben Bramming til Berlngske.

Og nu tager FDF-formand, Jonas Kolby Laub Kristiansen, bladet fra munden og svarer på kritikken. Over for Kristelig Dagblad forklarer han, at de er kede af, at de brugte ordet 'nationalistisk' i deres rundspørge som svarmulighed. Og at han føler sig misforstået.

»Det var en fejl, og det ærgrer mig meget, at vi brugte det ord. Vi skulle have brugt et neutralt ord som ”dansk” eller ”national” i stedet. Det er et politisk ladet ord, som vi ikke vil sættes i forbindelse med. Havde vi brugt et andet, mere neutralt ord, havde vi ikke været udsat for kritik i dag,« siger han til Kristelig Dagblad.

Han fortæller, at FDF er apolitisk og stolte over at være danske, og at det nye logo stadig vil vise, at de er en dansk organisation.

I 2016 var Dannebrog også genstand for megen debat, da Folketingets Formand Pia Kjærsgaard hængte Dannebrog op i Folketingssalen. Det fik Enhedslistens Christian Juhl til at kalde det magtmiubrug.

»Det er tæt på magtmisbrug af formanden at hænge et værdibaseret flag lige ovenover, hvor hun skal sidde i morgen. Det skal ned igen hurtigst muligt,« sagde han til DR dengang.

Flaget blev også pillet ned, men fra februar 2017 kom det op at hænge i Folketingssalen igen.