Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den kontroversielle Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen nægter at udlevere bilag til myndighederne i forbindelse med en planlagt uafhængig revision af udgifterne til produktionen af Lars von Trier-filmen ‘Antichrist’ for 2009.

Her er udskrift af interviewet med Peter Aalbæk Jensen:

Hvad siger du til Allan Hansens udtalelser? - [om at bilag vil blive udleveret.}

- Det er jo stadigvæk mig, der har nøglen til skabet.

Så det bliver svært for ham at få bilagene?

- Så skal han i hvert fald finde nøglen.

Men vil du udlevere de bilag eller vil du ikke udlevere de bilag?

- Jeg vil ikke udlevere dem.

Det er jo din chef, der er ude at sige det. Så du går imod din egen chef?

- Ja, ja, men det er typisk for Peter Aalbæk. Jeg gør hvad, jeg synes, er rigtigt, og det jeg synes er det mest ansvarlige for skatteydernes penge.

Hvordan synes du selv den her sag ser ud?

- Det ser da fuldstændig tåbeligt ud, at DFI uden først at spørge mig, om de tvivlsomme påstande har noget på sig, sætter en revisorundersøgelse i gang. Der sidder 250 medarbejdere i filminstituttet og der bør være en, der har tid til at tage cyklen og komme ud til Avedøre og forhøre sig.

Men du kunne jo også bare udlevere bilagene?

- Jo, men hør nu her. Jeg er den eneste, der kæfter op og opponere mod en masse tåbeligheder for alle andre tør ikke. Jeg bliver nødt til at være fornuftens repræsentant.

Men skader det her ikke forretningen Zentropa?

- Jeg har været i krig de sidste 22 år med alt og alle. Det er en del af vores DNA. Vi elsker det.

Så du holder humøret højt?

- Det kan jeg love dig.

De her historier tegne jo et billede af, at måden man har bygget forretningen og koncernen op på er uoverskuelig for mange, herunder DFI?

- DFI er altid velkommen, hvis de pænt og høfligt spørger om vi skal snakke sammen om posterings- og finansieringsplaner. Det er absurd, at man har 250 mennesker siddende, men ikke kan tage ud og forhøre sig, fordi de her skide revisorer, der er hyret til det, ved jo intet om det. Jeg bliver nødt til at opponere. Det er min pligt. Nogle af de penge, de nu knalder af på Deloitte, kunne man bruge på film.

De økonomiansvarlige meddeler, at de fik pålagt ‘at tage Lars’ gamle udviklingsprojekter inkl. fiskegrejsudgifter ind på ‘Antichrist’. Hvad siger du til det?

- Jeg diskuterer gerne mine bilag med dem, der har ret til at kigge ind i dem og kommentere dem. Det er Gud og skattefar.

Dermed siger du at du ikke vil diskutere det med mig?

- Ja, for det har jeg ikke nogen pligt til.

Kalder det her ikke på en selvransagelse eller selverkendelse af, at alting ikke kører snorlige?

- Jeg synes, da Henrik Bo Nielsen [direktør, DFI] skulle selvransage sig selv og spørge sig selv om han er den rigtige til at administrere dansk film, når han har 250 medarbejdere, han ikke selv stoler på, og ligger og knalder en masse penge af på en undersøgelse i stedet for at høre Zentropa om det har nogen som helst berettigelse.

Men DFI har jo bedt om de her bilag igennem en periode?

- De beder om dem på en fuldstændig tåbelig måde ved at hyre et meget kostbart revisionsselskabet samtidig med, at vi mangler penge i dansk film.

Så din reaktion er en trodsreaktion?

- Det er sund fornuft med skatteydernes penge. Vi kunne have klaret den her sag på to timer. Men fordi filminstituttets direktør ikke har nosser til at tage ansvaret selv for noget som helst, vil han gerne have det parkeret hos et stort revisionsselskab.

Er der noget du vil tilføje?

- Ikke en skid.