Op imod 5.000 danskere dør hvert år efter fejl i sundhedsvæsenet. En række danske læger står nu frem for at fortælle om fejl, der har plaget deres samvittighed.

Stå ved dine fejl, doktor! Danske læger skal blive langt bedre til at indrømme, når de begår fejl og bringer patienter i fare, mener formanden for Yngre Læger, Lisbeth Lintz.

Hun opfordrer kollegerne til at tage ved lære af bl.a. en kendt canadisk læge, Brian Goldman, der både på You-Tube og i foredrag under titlen ’Doctors make mistakes’ fortæller helt åbent og i detaljer om sine fejl-behandlinger.

Hvert år dør op imod 5.000 danske hospitalsindlagte efter fejl og utilsigtede hændelser, viser en beregning.

Ca. hver 10. af alle indlagte er udsat for en såkaldt ’utilsigtet skadevoldende hændelse’, fastslår en ny opgørelse fra Danske Regioner.

Alvorlige konsekvenser

- Eftersom fejl tit har alvorlige konsekvenser, er det at fejle en meget alvorlig ting for enhver læge. Så alvorlig, at vi helst ikke taler for meget om det. Men det er faktisk den allerstørste fejl, siger Lisbeth Lintz, der samtidig opfordrer lederne til ikke at skælde ud på den ærlige læge.

- Skældud er ikke nogen god måde at motivere medarbejdere på. Slet ikke som led i en fejlfindingskultur. Og det er sådan en, vi skal have bygget op i det danske sundhedsvæsen, siger hun.

Poul Jaszczak, overlæge og medlem af Lægeforeningens bestyrelse, mener, at ledelserne på landets hospitaler har problemer med at lære af fejl:

- Nogle hospitaler og ledelser har taget konsekvensen af, at der sker fejl, mens andre ledelser fortsat lukker øjnene, siger han til en ny bog, ’Når systemet fejler’ (netop udkommet).

- Det er ikke altid nemt for solister at erkende fejl for dermed at hjælpe andre til ikke at begå den samme. På morgenkonferencer er der nogle, som indrømmer fejl og uheld, men det kræver, at ledelsen ikke, som vi alle har oplevet, fortæller dig, at du er en idiot. Ledelsen skal derimod lave forandringer, så ingen gør det samme igen, siger overlægen.

Patienten døde

På Hvidovre Hospital, hvor Torben Mogensen er direktør, diskuterer man et par gange om året de største lægefejl i plenum. Mødet har ikke til formål at ’slå lægerne med en hammer’, men at lære dem, at det er o.k. at tale om fejlene for at tage ved lære.

Senest diskuterede lægerne en situation, hvor en læge før operation på en meget syg patient skønnede, at patienten ikke skulle tilses af hjertelægerne. Det var en fejl, for patienten døde under operationen. Dødsfaldet kunne måske være undgået, hvis patienten havde fået hjertemedicin. Nu har hospitalslægerne besluttet, at hjertelæger altid skal se en syg patient før operation. Beslutningen afhænger ikke længere af den enkelte læges skøn.

Alle begår fejl

Torben Mogensen mener, at seniorlægerne skal turde tale om deres fejl, så de over for yngre læger og offentligheden får slået fast, at fejl sker. Ikke fordi lægen er dum eller dårlig, men fordi man som læge ofte skal træffe beslutninger lynhurtigt.

- Alle begår fejl. Derfor skal vi sætte barrierer op, så fejlen ikke får konsekvenser for patienterne. Men som læge må man aldrig blive bange for at tage beslutninger, for så bliver man en dårlig læge, siger han.

Jesper Poulsen, ledende overlæge, fhv. formand for Lægeforeningen, siger i debatbogen, at der ’er mindst mellem 50 og 100 forskellige måder at slå folk unødigt ihjel på’, og at det koster formuer.

- Der er mange gode grunde til at fokusere på sikkerhed, for selvom administratorerne måske synes, det er dyrt, så er det endnu dyrere at lave ulykker både målt i menneskelige omkostninger og i penge. Mellem 5 og 15 pct. af sengene skønnes at være belagt med patienter, som vi selv har produceret og det er patienter i den dyre ende. Man kunne formentlig lave et helt nyt universitetshospital i Danmark ved at holde op med at fejle, siger han.

Læs en række læger fortælle om deres værste fejl ved at klikke på næste herunder.