Tobaksvarer på butikshylderne skal være fortid og gøres ulovligt, lyder den klare opfordring fra Lægeforeningen til regeringen.

Det er ikke nok, at regeringen med et nyt lovforslag skærper kravene til tobaksreklamer, så kun specialbutikker fremover må reklamere for tobak.

Det mener Lægeforeningen, der i et høringssvar opfordrer regeringen til at stramme lovforslaget yderligere, så tobak ikke længere må være synligt i butikkerne. Desuden bør cigaretpakkerne være neutrale og uden logo, lyder det fra Lægeforeningen.

- Synlige tobaksvarer i butikker øger lysten til at købe cigaretter for både unge og voksne. Men især unge er modtagelig over for reklamer. Hvis færre unge skal begynde at ryge, er vi nødt til at beskytte dem og gøre tobak mindre tilgængeligt, siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg, i pressemeddelelse.

I Norge har det i årevis været påbudt butiksejerne at skjule tobakken, og både i Finland og England er man på vej med lignende tiltag. Det er eksempler, som den danske regering bør følge, mener Lægeforeningen.

- 14.000 danskere dør hvert år som følge af rygning. Endnu flere bliver syge af tobak og rammes af kræft, lunge- og hjertesygdomme. Vi er nødt til at have vendt udviklingen, siger Jette Dam-Hansen.

I regeringens lovforslag indgår det, at butiksindehavere, hotelværter, kantineindehavere, med flere fremover får pligt til at kræve gyldig billedlegitimation ved salg af tobaksvarer, hvis sælgeren er i tvivl om, at kunden er fyldt 18 år.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) ønsker mandag ikke at kommentere Lægeforeningens opfordring til regeringen over for Berlingske Nyhedsbureau.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.