Regeringens plan om at sikre forskere og medicinalindustrien en mere enkel adgang til befolkningens sundhedsdata kan føre til, at følsomme og personlige oplysninger vil blive afsløret og misbrugt, advarer læger og IT-eksperter.

Regeringens vækstplan på sundhedsområdet kan få uhensigtsmæssige konsekvenser, vurderer Lægeforeningen og IT-eksperter. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Målet med vækstplanen er at trække investeringer til Danmark ved at give forskere og medicinalindustrien en mere enkel adgang til befolkningens sundhedsdata, som blandt andet tæller millioner af blodprøver og vævsprøver. Den plan udgør en trussel mod borgernes anonymitet og privatliv, mener Lægeforeningen.

»Det er potentielt et stort problem, at man vil gøre data kommercielle. Man kan frygte, at dele af industrien vil være villig til at betale store summer for eksempelvis at kunne spore de personer, som skal have medicin resten af livet,« siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, til avisen.

Danmarks Nationale Biobank blev sidste år etableret under Statens Serum Institut. Den skal med tiden indeholde 15 millioner biologiske prøver udtaget fra danskernes kroppe. De biologiske prøver er koblet med oplysninger om CPR-numre, medicinforbrug, sygdomsforløb og lignende, og biobanken giver forskere nye muligheder for blandt andet tidligt at spore sygdomme.

Ifølge professor Thomas Ploug fra Aalborg Universitet, der er medlem af Det Etiske Råd, »er folks privatliv i den grad truet«, med de store sundhedsregistre, da der er tale om meget omfattende personfølsomme oplysninger, der »kan misbruges på utallige måder«.

Bestyrelsesformand Niels Elgaard Larsen fra IT-Politisk Forening, en forening, der arbejder på at styrke brugernes rettigheder og frihed inden for IT-politik, er også bekymret over sundhedsregistrene:

»Man luller sig ind i en forestilling om, at det er muligt at anonymisere alle de stærkt personfølsomme oplysninger om borgerne, men hvis du ved, at patienten er en 192 cm høj mand, der bor på Falster og er blevet opereret på stemmebåndet, kan det faktisk være nok til at identificere ham«.

Sektordirektør Mads Melbye fra Statens Serum Institut afviser ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at der er grund til bekymring.

»Der er brug for et fornuftigt samarbejde med den private industri, hvis vi skal finde nye behandlingsmuligheder. Men den enkeltes identitet kommer aldrig ind i billedet,« siger han.

Den udmelding bakkes op af sundhedsminister Astrid Krag (SF).

»Vi skal selvfølgelig ikke til at sælge danskernes personoplysninger til medicinalindustrien. Det handler om at undersøge, hvordan vi kan understøtte både bedre og mere forskning i sygdomme og behandling,« siger hun til avisen.