Kronprins Frederik når knapt nok at puste ud efter Ironman, før han i dag sætter sig i et fly mod den næste sportslige udfordring i USA i form af flere kapsejladser. 

Men det kan være farligt at flyve, hvis man er dehydreret.

Og kun et døgn efter de store anstrengelser, er det sandsynligt, at kronprinsen stadig er dehydreret. Det siger overlæge ved idrætsklinikken på Silkeborg Hospital, Mogens Strange Hansen.

Kronprins Frederik Ironman - forside

- Langt de fleste er dehydrerede, når de har gennemført en ironman, siger Mogens Strange Hansen, der selv har deltaget i otte ironman løb.

Ifølge Mogens Strange Hansen tager det som regel to til tre dage for kroppen at genetablere den rette væskebalance i kroppen.

- Formentlig vil kronprinsen være moderat dehydreret i dag. Hvis man fejrer løbet med et glas alkohol, gør det kun situationen værre, det bedste er at drikke vand og at indtage salt, siger Mogens Strange Hansen.

Ironman Copenhagen

Risiko for blodprop

På sundhed.dk står der, at dehydrerede personer er i en risikogruppe for at få en blodprop.

- Hvis kroppen er udtørret på grund af væsketab, øger det risikoen for blodprop. Blodet bliver "tykkere", det flyder langsommere, og det har lettere ved at lagre sig. Et lavt lufttryk i flykabinen giver lavt iltindhold, som også er en disponerende faktor, skriver sundhed.dk, som Danske Regioner, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og KL står bag.

Udover at dehydrering i sig selv udgør en større risiko for at få en blodprop, er lange flyveture på over seks timer yderligere en risikofaktor. Ifølge sundhed.dk  kan det være nødvendigt at gøre noget særligt for at forebygge at få en blodprop.

Til Scanpix

- For nogle personer med øget risiko kan det være nyttigt at have specialstrømper med, såkaldte elastiske strømper. Disse strømper stimulerer blodcirkulationen og hindrer, at benene hæver op og reducerer derved risikoen for blodprop.

Sundhed.dk anbefaler, at man rejser i løst og behageligt tøj og undgår stramme sokker.

- Mindst en gang i timen bør du op og gå, og evt. foretage en dyb knæbøjning i midtergangen, skriver sundhed.dk.

Videre til sejllads i USA

Ifølge kongehusets hjemmeside besøger Kronprinsen i dag America's Cup i San Francisco og deltager efterfølgende i Farr 40 VM i Newport, Rhode Island.

Kronprinsen er flere gange gjort sig bemærket som en talentfuld kapsejler i bådklasserne drage og Farr 40. Derfor er han også ved at blive rigtig stedvandt i det amerikanske sejlermiljø.

I 2008 deltog han ved VM i Farr 40-klassen med din eksklusive båd "Nanoq", og her placerede han sig på en fjerdeplads.

Kongehuset pressetjeneste oplyser, at Kronprinsens rolle på båden er 'aktiv besætningsmedlem.'

Det amerikanske sejlsports-VM løber fra den 24-30. august 2013.