Horribelt. Skræmmende. Ansvarsforflygtigelse. Det er bare nogle af de ord, som formanden for Dansk Brystkræft Organisation, Eva Bundesen, sætter på den brystkræftskandale, som er ved at bliver oprullet ved Regionshospitalet i Viborg.

Her er en mandlig overlæge blevet fritaget for tjeneste, efter en stribe patientklager og en intern kvalitetskontrol på hospitalet har afsløret, at han angiveligt har sendt mindst otte brystkræftramte kvinder hjem med besked om, at de intet fejlede, selv om senere og mere grundige undersøgelser bekræftede kvindernes mistanke om, at de havde brystkræft.

Fejldiagnoserne har voldsomme konsekvenser: Regionshospitalet indkalder nu omkring 3.220 kvinder, som overlægen har undersøgt og frikendt siden den 1. juli 2015, til nye undersøgelse, da de kan være blevet frikendt på et fejlagtigt grundlag og måske går rundt med opdaget brystkræft.

Kvinder, der henvises af egen læge til hospitalsundersøgelse for mistanke om brystkræft, skal undersøges med en såkaldt triple-test bestående at røntgenundersøgelse, klinisk undersøgelse, hvor lægen fysisk mærker efter abnormiteter i brystet, samt en vævsprøve. På baggrund af den interne undersøgelse, mistænker Regionshospitalet i Viborg overlægen for at at have sprunget dele af undersøgelserne over.

Eva Bundesen er ‘rystet og chokeret’.Overlægen skal angiveligt have overset kræftknuder på størrelse med en appelsin.

»Jeg har ikke ord for det. Jeg har selv kendskab til en kvinde, der blev undersøgt af den pågældende overlæge. Hun fik at vide, at det bare var en cyste, og at hun bare skulle tage det stille og roligt. Men det var det ikke. Hun insisterede på at blive undersøgt igen, og så viste en biopsi (vævsprøve,red.), at der var tale om begyndende brystkræft,« siger hun.

Der påhviler ledelsen af Regionshospitalet i Viborg et stort medansvar for skandalen, mener Eva Bundesen.

»Man kan som ledelse ikke bare sige, at det er én persons skyld. Der er løbende kommet patientklager ind på den her læge, og det er altså ledelsens ansvar at handle på det.«

Også Kræftens Bekæmpelse mener, at ansvaret påhviler flere end den pågældende overlæge.

»Jeg undrer mig meget, hvis det er en enkelt læge, som har siddet alene med ansvaret for over 3.000 kvinders undersøgelser,« siger formand for Kræftens Bekæmpelse Dorthe Crüger og understreger, at det også er en ledelses ansvar at kunne stå inde for de enkelte speciallægers arbejde.

Lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt Michael Braüner Schmidt erkender, at det er ‘problematisk’, at ledelsen ikke reagerede tidligere, men pointerer, at hospitalet gør alt, hvad det kan, for at hjælpe de mange kvinder.

»Allerede i weekenden sender vi breve til de 3.220 kvinder og forventer at kunne have tilbudt dem alle et sikkerhedstjek inden midten af august. Vi dedikerer vores personale til denne opgave og mander op trods sommerferie,« siger han.