Kvinder må klæde sig nøjagtig, som de vil. Det bliver aldrig hendes ansvar, hvis hun i værste fald skulle blive voldtaget på vej hjem fra byen.

Det er de to veninder Lotte Kampmann fra Køge og 22-årige Camilla Strandski fra København enige om. BT møder dem, da solen er gået ned i den såkaldte »Pisserende« i København, hvor barerne ligger skulder ved skulder og neonskilte blinker i mørket og lokker med happy hour.

Begge har fulgt debatten, om kvinders medansvar for at undgå voldtægt. En debat, der blussede op, da den 16-årige Ebrahim Said skrev et læserbrev til Weekendavisen om, at kvinder.

Hverken Lotte Kampmann eller Camilla Strandski mener, at kvinder har et medansvar for at undgå voldtægt, men begge unge kvinder tænker alligevel over, hvad de tager på i byen, siger de til BT.

At se godt ud er vigtigst

»Jeg tænker mest på, om jeg ser godt ud, men også, om jeg føler mig tilpas i tøjet, fordi det betyder noget for mig, hvilket signal mit tøj udstråler. Man har jo ikke lyst til at sende et signal om, at man ser nem ud,« siger Lotte Kampmann og fortæller om episode i byen, som gjorde indtryk på hende.

»Der kommer en pige ind i mavebluse, den er nedringet og nederdelen er lårkort. Man kunne bare se, på den måde fyrene så på hende og kommenterede hendes udseende på, at hun selv havde bedt om stirret på. De så hende som lettilgængelig,« siger Lotte Kampmann.

Hendes jævnaldrende veninde nikker.

»Jeg har engang oplevet at blive råbt ’luder’ efter, da jeg kom gående i et par shorts ved højlys dag. Det var da vildt ubehageligt, at der ikke skulle mere til, men jeg følte ikke, at jeg selv var skyld i det. Det er jo fyren, der råber, som der er noget galt med.«

Sort kjole, høje stiletter

De er begge klædte i sorte kjole og høje stiletter, den ene kort, den anden lang.

»Jeg tænker faktisk over, at jeg er dækket til, når jeg skal hjem,« siger Lotte Kampmann, der har valgt den korte udgave.

Veninden nikker.

»Det er en skam, at man er nødt til at tænke sådan, men jeg tænker også over, at jeg ikke sender et forkert signal.«

Men tror I at tilpas meget tøj kan hindre en voldtægt?

»Nej, jeg tror simpelthen ikke på, at man kan klæde sig på en måde, så man mindsker risikoen for at blive voldtaget. Om du så havde en islandsk sweater på, ville du stadig være et mål for en voldtægtsmands syge hjerne,« siger Camilla Strandski.

»Ja, om man så var i flyverdragt, ville det ikke hjælp,« mener ­veninden.

BT var ude i nattelivet for at tage pulsen på, om kvinder tænker over, hvordan de går påklædt i forhold krænkelser. Forrest er det Betina Oppermann (tv) og Sabrina Bognolo (th), i baggrunden ses Julie Finner (th) og Rikke Fabiansen Larsen (tv), som drak fyraftensdrinks på Heidis Bier Bar i 'Pisserenden' i København.
BT var ude i nattelivet for at tage pulsen på, om kvinder tænker over, hvordan de går påklædt i forhold krænkelser. Forrest er det Betina Oppermann (tv) og Sabrina Bognolo (th), i baggrunden ses Julie Finner (th) og Rikke Fabiansen Larsen (tv), som drak fyraftensdrinks på Heidis Bier Bar i 'Pisserenden' i København. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Længere nede i »Pisserenden« på Heidis Bier Bar møder BT fire andre kvinder, som også gerne vil give deres indspark til tøjdebatten over deres fyraftensdrinks. Forrest Betina Oppermann (tv) og Sabrina Bognolo (th), i baggrunden Julie Finner (th) og Rikke Fabiansen Larsen (tv).

Betina Oppermann, 29, Værløse:

 

Skal kvinder tænke over deres påklædning for at undgå voldtægt?
»Selvfølgelig skal de ikke det. Det er ikke påklædningen, der giver manden lysten til at voldtage. Om du så tog en burka på, så ville manden stadig have en forestilling om, hvad der gemmer sig indenunder. Det kan være klogt ikke at gå gennem en mørk gyde.«

Tænker du over, hvordan du går klædt i byen?
»Ja, jeg tænker over, at jeg ikke er for udfordrende klædt og over, hvilke signaler mit tøj, det sener. Men da jeg var teenager tænkte jeg ikke over det.«

 


Sabrina Bognolo, 32, Holte:
Skal kvinder tænke over deres påklædning for at undgå voldtægt?
»Nej, det er kvinders frihed at de kan vælge nøjagtigt, hvad de gerne vil have på.«

Tænker du over, hvordan du går klædt i byen?
»Ja, bryder mig ikke om at være for udfordrende klædt, og jeg synes generelt, kvinder bør tænke over, om deres tøj er upassende. Jeg har oplevet at blive klappet bagi, hvor jeg har bedt en mand holde snitterne væk. Men jeg har aldrig været bekymret for, hvordan jeg så ud, når jeg skulle hjem fra byen.«

Julie Finner, 24, Rødovre:
Skal kvinder tænke over deres påklædning for at undgå voldtægt?
»Nej, kvinden kan aldrig være ansvarlig for et overfald, uanset hvordan hun har klædt sig på. Voldtægt handler om, hvad der sker oppe i en mands hoved - ikke hvordan kvindens tøj ser ud.«

Tænker du over, hvordan du går klædt i byen?
»Jeg tænker f.eks. over ikke at tage tøj på, hvor jeg lægger op til noget, men ikke i forhold til overfald. Uanset hvordan man går klædt, er det ikke en invitation til noget.«


Rikke Fabiansen Larsen, 31 København:
Skal kvinder tænke over deres påklædning for at undgå voldtægt?
»Nej, det kan aldrig være kvindens skyld, hvis hun bliver voldtaget. Det handler om mandens tankegang, og ikke hvad man har på.«

Tænker du over, hvordan du går klædt i byen?
»Ja, det gør jeg, men det er mest, fordi jeg er blevet mor og ikke synes, at tøj sidder, som det engang gjorde. Jeg er meget mere bevidst om i dag, hvad jeg har på fordi jeg ikke bryder mig om at sende forkerte signaler. Faktisk har jeg tidligere haft skiftesko med i tasken i byen, så jeg var i stand til at løbe, hvis der skete noget.«