Jader, patter, babser, meloner og babbelutter. Kært barn har mange navne og for 13. gang sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på kvinders attributter i kampagnen 'Støt Brysterne'.

Sygdommen rammer hvert år tusindvis af kvinder. I år er kampagnens fokus at få folk til at tale mere om det, der er svært.

»Når én bliver ramt, bliver alle rundt om den person også ramt. Derfor vil vi gerne sætte fokus på, man ikke er alene med sygdommen,« siger Lotte Rask, der er kampagneansvarlig for Støt Brysterne.

Et bh-hegn ved Multibanen på Aalborgs havnefront skal skabe opmærksomhed omkring Lyserød Lørdag d. 7. oktober og Støt Brysterne Kampagnen, som Kræftens Bekæmpelse står bag. Projektet, der er døbt BRAborg-hegnet, blev startet søndag og i to uger frem kan alle komme med en bh og hænge den på hegnet, her hænges de første bh-ere på på hegnet . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)
Et bh-hegn ved Multibanen på Aalborgs havnefront skal skabe opmærksomhed omkring Lyserød Lørdag d. 7. oktober og Støt Brysterne Kampagnen, som Kræftens Bekæmpelse står bag. Projektet, der er døbt BRAborg-hegnet, blev startet søndag og i to uger frem kan alle komme med en bh og hænge den på hegnet, her hænges de første bh-ere på på hegnet . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger
Vis mere

I løbet af de næste to uger, vil der være et hav af arrangementer, der sætter fokus på kampen mod brystkræft, indtil kampagnen slutter med Lyserød Lørdag den 7. oktober.

I Aalborg har initiativtageren Lone Sigvardt dog tyvstartet kampagnen. Søndag/I går skød hun nemlig projektet 'BRAborg Hegnet' i gang. Her kunne kvinder i alle aldre, størrelser og former nemlig komme og hænge deres bh’er op.

»Der skal skabes så meget opmærksomhed som muligt, og derfor fik jeg idéen til at hænge bh’er op på hegnet ved boldbanen, så folk stopper op,« siger Lone Sigvardt, der er lærer og frivillig hos Kræftens Bekæmpelse.

Det var under en rejse til New Zealand, at Lone Sigvardt så et lignende hegn, at hun fik idéen, til at gøre det samme i Danmark. Privat har den 57-årige initiativtager også haft sygdommen helt tæt på livet. For 30 år siden mistede hun nemlig sin mor til brystkræft.

Et bh-hegn ved Multibanen på Aalborgs havnefront skal skabe opmærksomhed omkring Lyserød Lørdag d. 7. oktober og Støt Brysterne Kampagnen, som Kræftens Bekæmpelse står bag. Projektet, der er døbt BRAborg-hegnet, blev startet søndag og i to uger frem kan alle komme med en bh og hænge den på hegnet, her hænges de første bh-ere på på hegnet, tv. initiativtager til aktionen Lone Sigvardt . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)
Et bh-hegn ved Multibanen på Aalborgs havnefront skal skabe opmærksomhed omkring Lyserød Lørdag d. 7. oktober og Støt Brysterne Kampagnen, som Kræftens Bekæmpelse står bag. Projektet, der er døbt BRAborg-hegnet, blev startet søndag og i to uger frem kan alle komme med en bh og hænge den på hegnet, her hænges de første bh-ere på på hegnet, tv. initiativtager til aktionen Lone Sigvardt . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Det er vigtigt for mig, at skabe opmærksomhed om sagen, fordi jeg selv har haft det tæt på. Jeg håber, at så mange som muligt kommer ned og hænger en BH på hegnet,« fortæller Lone Sigvardt.

Kampagnen løber officielt i to uger, og ender ud med dagen Lyserød Lørdag, som i år kan fejre sit 10 års jubilæum. På dagen vil der være mange forretningsdrivende og frivillige, der hjælper med at samle penge sammen for at støtte kampen mod brystkræft.

FAKTA OM BRYSTKRÆFT:

Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder

Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft

I 2014 var der 4.686 danske kvinder, som fik konstateret sygdommen.

Hvert år dør ca. 1.160 kvinder af brystkræft. Flere end 62.000 kvinder lever med sygdommen (2014)

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år - og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år.

Kilde: cancer.dk