Samtidig med at Finanstilsynet fredag pålagde Tønder Bank ekstra nedskrivninger med det resultat, at banken er gået ned, så retter tilsynet en skarp kritik af Tønder Banks salg af højrisikable kapitalbeviser til bankens kunder kort før krakket.

Tønder Bank afsluttede i september 2012 et salg af højrisikable kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital for 30 mio. kr. til blandt andre bankens kunder. De penge er nu gået tabt i forbindelse med, at Finanstilsynet har pålagt banken at nedskrive 319 mio. kr. på dårlige engagementer med det resultat, at bankens egenkapital er tabt.

ER DU KUNDE I BANKEN OG HAR TABT PENGE PÅ KAPITALBEVISERNE, VIL VI GERNE SNAKKE MED DIG. Send en mail til 1929@bt.dk eller udfyld formularen her.

På en inspektion i banken i onsdag foretog en nærmere undersøgelse af Tønder Banks salg af kapitalbeviser i kunderne, og den falder ikke godt ud i forhold til bankens ledelse.

- Finanstilsynet har undersøgt salget og fundet, at reglerne om forbruger- og investorbeskyttelse ikke har været overholdt. Finanstilsynets afgørelse indeholder påtaler, påbud og risikooplysning om muligt erstatningsansvar, skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Tilsynet har gennemgået 25 tilfældigt udvalgte kundemapper, og har i den forbindelse konstateret, at det kun i fem ud af de 25 tilfælde har været dokumenteret af banken, at kunderne havde tilstrækkelig erfaring med eller var informeret om de særlige forhold og risici, der er ved de højrisikable hybrid kernekapital-beviser. Det er et krav ifølge investorbeskyttelsesreglerne.

- Finanstilsynet påtaler, at Tønder Bank ikke systematisk har dokumenteret, at kunderne har haft den nødvendige erfaring og kendskab til kapitalbeviserne i forbindelse med, at banken har ydet investeringsrådgivning om produktet, skriver tilsynet i sin undersøgelsesrapport.

Finanstilsynet påtaler også, at Tønder Bank i forbindelse med investeringsrådgivningen om de famøse kapitalbeviser, ikke systematisk har sikret sig, at investeringen passede til kundernes risikoprofil. Endvidere påtaler tilsynet, at det ikke systematisk fremgår, om banken har ydet rådgivning på baggrund af kundens samlede formueforhold eller en afgrænset del af formuen, f.eks. en pensionsopsparing.

- De nævnte påtaler og påbud betyder, at Tønder Bank udsætter sig selv for procesrisikop i tilfælde af eventuelle sagsanlæg mod banken, konstaterer tilsynet i undersøgelsesrapporten.

I første omgang har de kunder, der købte for 30 mio. kr af Tønder Banks hybrid kerne-kapitalbeviser, tabt deres penge.

Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet finder det helt urimeligt, at Tønder Bank har solgt de risikable kapitalbeviser på et tidspunkt så tæt på konkursen.

- Prospektet for udbuddet af kapitalbeviser fra september 2012 er efter min bedste opfattelse en nullitet. Banken levede allerede ikke på udbudstidspunktet op til kravene i lovgivningen. Investorerne kan med rette anmode banken (konkursboet) om tilbagebetaling af det investerede. Kravet rettes mod Banken (konkursboet/Bestyrelsen/revisionen), idet disse i forening har udarbejdet et ukorrekt/misvisende prospekt for udbuddet af kapitalbeviser, skrev Lars Krull fredag aften i en umiddelbar kommentar til Tønder Banks konkurs.

Tønder Banks kunder er overgået til Sydbank. Tønder Banks aktionærer har tabt deres penge, og en del af personale mister formentlig også jobbet.

ER DU KUNDE I BANKEN OG HAR TABT PENGE PÅ KAPITALBEVISERNE, VIL VI GERNE SNAKKE MED DIG. Send en mail til 1929@bt.dk.