Kulturminister Uffe elbæk har nu modereret sine udtalelser i forhold til Juletræssagen. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012)
Kulturminister Uffe elbæk har nu modereret sine udtalelser i forhold til Juletræssagen. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Foto: Torkil Adsersen

'Traditioner er hele tiden til debat og forhandling. Heldigvis'.

Sådan svarede Kulturminister Uffe Elbæk (R), da han den 7. november blev spurgt til juletræssagen i Kokkedal, hvor et smalt muslimsk flertal i Egedalsvænges afdelingsbestyrelse sagde nej til at bruge 7.000 kroner på det et juletræ - godt tre dage efter at have brugt 60.000 på en muslimsk eid-fest.

Et svar, der vakte så stor harme, at Kulturministeren nu skal forklare sine udtalelser i et samråd på Christiansborg.

Men det kunne DF's Martin Henriksen, der også stillede de oprindelige spørgsmål, ikke vente på. Derfor bad han i dag Kulturministeren om at uddybe sine udtalelser, da der var spørgetime i Folketingssalen. Og pludselig havde Uffe Elbæks pibe fået en lidt anden lyd.

- Det, jeg gerne ville have sagt, hvis jeg havde kendt den konkrete sag, det er, at noget af det som er fuldstændigt afgørende for dansk demokrati, er, at flertallet har respekt for mindretallet. Og det kan jeg kun opfordre den lokale bestyrelse til altid at have øje for. Jeg håber da, at man mindeligt, i god dansk tradition, kan sætte sig ned og træffe en beslutning, som afspejler det behov, der er i lokalmiljøet, sagde Uffe Elbæk.

Kulturministeren understregede dog gentagne gange, at folketingspolitikere aldrig skal blande sig i lokalpolitiske beslutninger. Også udtalelserne om at traditioner er til forhandling, holdt Kulturministeren fast i.

- Jamen, det er de da. Ellers er de ikke levende traditioner. Traditioner er noget, der udvikler sig fra generation til generation. Det er det, der gør traditionerne stærke. Jeg vil stadigvæk fastholde, at grunden til at julen er så stærk, det er, at det er en levende tradition, sagde Uffe Elbæk.

Det fik Martin Henriksen op i det røde felt.

Men her ønsker man jo afskaffe julen i det offentlige rum, og det er da forfærdeligt, at landets Kulturminister ikke kan se, at der er tale om en afvikling og ikke en udvikling. Kan Ministeren ikke se det?

- Flertallet skal respektere mindretallet. Jeg synes, at det er en dårlig beslutning, man har truffet. Men jeg vil ikke ændre ved en beslutning, som er truffet på lokalt niveau. Jeg vil ikke gå ind i det her. Uanset hvor uenig jeg er. Selvom jeg synes, at det er en dårlig beslutning, sagde Uffe Elbæk, før han opfordrede beboerne i Egedalsvænge til selv at finansiere en stor julefest:

- En dum beslutning i en bestyrelse skal på ingen måde forhindre gode borgere i at holde en god tradition i live.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.