Tre personer er døde og to kommet til skade i to forskellige fyrværkeriulykker i Nordjylland nytårsnat. Det oplyser Nordjyllands Politi.

Se mere tv fra localeyes.dk ved at klikke HER

Vagtchefen hos Nordjyllands Politi fortæller til bt.dk torsdag morgen, at krysantemum-bomber var skyld i begge fatale ulykker. De kraftige bomber blev forsøgt affyret ved hjælp af et såkaldt bomberør - i det ene tilfælde af unge festdeltagere, som var trukket ud på en mark for at affyre de livsfarlige bomber.

Krysantemum-bomber er forbeholdt professionelle fyrværkere, da de er meget kraftigere end normalt fyrværkeri. Derfor har det efter alt at dømme været tale om ulovlige bomber ved de dødsulykker syd fra Mariager Fjord.

Den ene af ulykkerne skete i Assens ved Mariager i Nordjylland, mens den anden skete i Skjellerup mellem Hobro og Mariager.

Den første dødsulykke indtraf kort før midnat, hvor politiet kl. 23.48 fik melding om, at en 37-årig familiefar på Boeck-Hansensvej i Assens var blevet alvorligt kvæstet af det kraftige fyrværkeri. I første omgang lød meldingen på, at en mand var blevet ramt i hovedet af en raket.

»Vi kørte frem til stedet, hvor patruljen desværre kunne konstatere, at den 37-årige mand var afgået ved døden efter omfattende skader i forbindelse med affyring af en krysantemumbombe. Han var gået alene ud i haven for at fyre en raket af. Resten af selskabet, heriblandt også den 37-årigs familie, var indenfor, da de så et lysglimt fra haven. Ingen andre er kommet til skade i forbindelse med ulykken,« oplyser vagtchefen hos Nordjyllands Politi.

Kun 23 minutter senere fik Nordjyllands Politi kl. 00.11 melding om den næste dødsulykke fra Andedamsvej i det nærliggende Skjellerup ved Hobro, hvor fire unge mennesker var involveret.

Her lød meldingen på, at en krysantemumbombe var sprunget og flere var kommet til skade.

»Vi havde kort efter en patrulje fremme som bekræftede, at der var sket en eksplosion, hvor der var flere tilskadekomne. De foreløbige undersøgelser tyder på, at ulykken er sket i forbindelse med affyring af en krysantemumbombe i et ca. et meter højt metalrør,« oplyser politiets vagtchef.

»Patruljen konstaterer, at to personer var afgået ved døden, da de havde pådraget sig omfattende skader i forbindelse med eksplosionen. Der er tale om to mænd på henholdsvis 24 og 25 år fra Hobro. Yderligere to personer var svært tilskadekomne. Det drejer sig om to mænd på henholdsvis 24 og 28 år. De er begge fløjet til Rigshospitalet for behandling af deres skader. Deres tilstand betegnet som alvorlig. Pårørende til alle involverede er underrettet,« tilføjer vagtchefen.

Med middagstid torsdag forlyder det fra Nordjyllands Politi, at begge de tilskadekomne nu skønnes uden for livsfare, men begge er voldsomt medtagede af skader i ansigtet og på overkroppen.

Samtidig oplyser vagtchefen Henrik Bech ifølge eb.dk, at politiet har fundet endnu en  krysantemum-bombe i den bil, der tilhørte den 37-årige familiefar, som blev dræbt  i Assens i Mariager. Den ueksploderede bombe er blevet fjernet fra stedet af ammunitionsryddere fra Skive Kaserne.

Nordjyllands Politi arbejdede hele natten på ulykkesstederne og forsøgte at danne sig et overblik over omstændighederne ved de tragiske hændelser. Hvorvidt der er en sammenhæng mellem de to dødsulykker, er ifølge politiet endnu ikke opklaret.

I politiets opklaringsarbejde indgår blandt andet at finde ud af, hvor de kraftige bomber stammer fra. Hvis de nu dræbte har købt bomberne på ulovlig vis, risikerer sælgerne et retsligt efterspil.

Af sikkerhedsmæssige årsager måtte man i første omgang sende bud efter forsvarets bomberyddere EOD for at få sikret områderne, før politiet kunne gå i gang med at undersøge omstændighederne omkring ulykkerne.

Krysantemum-bomber er runde luftbomber, der ofte indeholder over et kg krudt og normalt har en sikkerhedsafstand på  mindst 100 meter. De kan være livsfarlige i ukyndiges hænder, og affyringen af dem er derfor normalt forbeholdt professionelle fyrværkere.

I de senere år er politiet ofte stødt på stjålne eller indsmuglede krysantemumbomber i kriminelle sammenhænge, og som regel må forsvarets ammunitionsryddere tilkaldes, når de voldsomme luftbomber skal fjernes.

Selv ammunitionsrydderne behandler krysantemumbomberne med stor respekt, og ifører sig bombedragter, når de skal håndtere det ulovlige fyrværkeri. De største af krysantemumbomberne kan have en sprængkraft som et par håndgranater, og kan blæse taget af et hus.

Ofte findes luftbomberne uden de rør, der er beregnet til at få dem til at eksplodere 80-150 m oppe i luften. Og det bliver ekstra farligt, når ukyndige så forsøger at antænde dem på jorden med en alt for kort lunte. Samtidig indeholder bomberne kemikalier, der let kan antænde folks tøj.

På Hobro Sygehus er der efter dødsulykkerne nytårsnat oprettet et kriseberedskab, hvor både læge, psykolog og politi står klar til at hjælpe de pårørende og vidner til ulykkerne.