Folkestemningen har vendt sig i forhold til et lesbisk par fra Mariager, efter DR oprullede den landskendte chikanesag fra området i en dokumentar mandag aften. Men flere kritiserer også tv-stationen for at vise en ensidig og skarpvinklet dokumentar.

En dokumentar på DR såede tirsdag aften tvivl om den dagsordensættende historie fra 2014 om et lesbisk par, der gennem længere tid var blevet chikaneret i deres lokalområde i Mariager på grund af deres homoseksualitet.

Fortiden hos den ene del af parret, Tulle Krøyer, blev gransket i filmen, og flere af hendes udtalelser blev krydstjekket og vurderet tvivlsomme.

Efter dokumentaren mente blot 5 pct. af 9000 adspurgte danskere i en afstemning på bt.dk, at alt tyder på, at det lesbiske par blev chikaneret. 27 pct. fortæller, at de aldrig har troet på chikanen, mens hele 69 pct. ikke længere tror på Tulle Krøyers historie efter at have set dokumentarfilmen på DR1.

Men der er dog stadig nogen, der støtter parret. På Tulle Krøyers Facebook-side vrimler det med støtte til hovedpersonen og kritik af dokumentaren.

Blandt andet fra April Chris, initiativtageren til en flagparade, der i 2014 skulle støtte parret:

»Jeg kan forstå, at DR i aften lægger op til en effektiv og grundig moderne og veltilrettelagt usmagelig form for heksejagt med tilhørende afsigelse af ’dom og straf’ af Tulle Krøyer og sagen fra Mariager! Også kaldet et offentlig karakter mord!« skrev hun inden visningen.

Og hun bakkes op af en anden støtte, Lars Lundager Walmar, der er apoteker i Hadsund tæt på Mariager, hvor hele historien har sit udspring.

Og han tror godt, han ved, hvorfor folkestemningen er vendt efter visningen af dokumentaren.

DR har nemlig haft en klar agenda, da de tilrettelagde dokumentaren ’Løgn eller chikane i Mariager’, mener han. Her var målet, ifølge den 42-årige apoteker, at hænge det homoseksuelle par Tulle og Liza Krøyer ud.

Den ene halvdel af det angiveligt chikanerede par, Tulle Krøyer.
Den ene halvdel af det angiveligt chikanerede par, Tulle Krøyer. Foto: DR Dokumentar
Vis mere

»Når man udruller sådan en sag, plejer man at sige ’ja tak, nu har vi hørt anklagen, nu er det forsvarets tur’. Men sådan forløb det ikke i dokumentaren,« fortæller Lars Lundager Walmar, der ikke mener, at Tulle Krøyer kom til orde, efter hun blev bombarderet med kritik.

»Man burde lave et ’afsnit 2’, hvor Tulles advokat får lov at sætte dagsordenen,« siger han.

Han kender ikke Tulle Krøyer privat, men han mødte hende under den flagparade, der i november 2014 blev arrangeret for at støtte det lesbiske par og protestere mod hadforbrydelser. Siden har de skrevet lidt frem og tilbage på Facebook, fortæller han.

Et klimatisk øjeblik i ’Løgn eller chikane i Mariager’ finder sted, da Tulle Krøyer konfronteres med sin fortid.

Her fortæller en ekskæreste, at hun lærte Tulle Krøyer at kende som italieneren Hanne Marino, som først måtte forlade landet for at besøge sin syge mor, og som siden selv ’døde’.

»Hvis man ringede til mine ekskærester, tidligere arbejdsgivere og venner fra gymnasiet og universitetet, så ville man nok også finde én eller to, der kunne sige nogle ting,« siger han og tilføjer, med henvisning til den sigtede i sagen, som også blev interviewet til filmen:

»Men hvor var de samme 20 års gennemgang af Carstens liv?« siger Lars Lundager Walmar, der dog erkender, at Tulle Krøyers historie er vildere end de flestes.

Og han frygter nu, at dokumentaren har fået vendt folkestemningen så meget, at Tulle og Liza Krøyer risikerer flere angreb.