Mobning, chikane og trusler kan være en del af hverdagen, hvis man som asylansøger i Danmark har skiftet islam ud med kristendommen.

Det har fire mænd på Center Holmegaard på Langeland lært på den barske måde. De måtte flygte fra asylcenteret og bor nu hos en præst i nabobyen.

- De fire har oplevet en lavine af trusler og mobning. De er bange, og derfor kom de til mig. For det er bestemt ikke småting, de blev udsat for. Specielt af deres egne landsmænd, siger den 53-årige sognepræst Helle Frimann Hansen, der har taget de fire mænd ind i sit hjem.

Hun blev opmærksom på problemet med chikanen af de kristne asylansøgere, da en ung pakistansk mand, Reza Maisam, 23, pludselig stod i hendes kirke i Humble på Sydlangeland.

- Han spurgte, om jeg ville være hans livsvidne. For han kendte ikke nogen i Danmark, og han var bange for, at der skulle ske ham noget, fortæller Helle Frimann Hansen.

Det var i september 2011, og siden har sagenudviklet sig.I øjeblikket bor der tre og til tider fire unge mænd på præstegården, der også fungerer som hjem for Helle Frimann Hansen og manden, Laurids Nørgaard, på 63.


Læs også:
Politikere: Uacceptabelt

Mobbes og trues


Den chikane, de fire mænd fortæller, at de har været udsat for, går fra let mobning til chikane og personlige trusler.

Den 30-årige syrer Kawa Sleflygtede fra sit hjemland, efter at han var begyndt at søge væk fra islam og nærme sig kristendommen. Selv om han forsøgte at holde sin tro skjult for beboerne på asylcenteret, gik det op for de fleste, at han var kristen, når han fik besøg af sognepræsten.

- Jeg havde værelse lige ved siden af moskeen på Holmegaard. Det var rigtig hårdt. For flere vidste, at jeg var kristen, fortæller Kawa Sle.

Tømmer affald udenfor døren


- Som muslim beder man fem gange om dagen, første gang meget tidligt om morgenen. Og når de gik til og fra moskeen, hamrede de altid hårdt på døren, både tidlig morgen og sen aften. Flere gange valgte de besøgende i moskeen at tømme skraldespandene fra lokalet lige ude foran min dør, siger Kawa Sle.

For nylig blev Kawa Sle ringet op af sin svigerfar, som tager sig af hans kone og børn hjemme i Syrien. Svigerfaderen sagde, at Kawa Sle ikke længere kunne være gift med hans datter, fordi det var for farligt for familien efter at være konverteret.

Få dage forinden var svigerfaderen blevet slået ned af maskerede mænd på gaden i Syrien og måtteefterfølgende på hospitalet med en brækket arm. Alt sammen fordi muslimer i Danmark, ifølge Kawa Sle, havde ringet til landsbyen i Syrien og fortalt, at han var blevet døbt.

På Center Holmegaard kender man ikke til chikanen og truslerne.

- Der er ikke nogen, der har klaget til mig. Og før jeg kan reagere på sådan et problem, skal jeg kende til det. Jeg har talt med præsten fra Humble, så jeg ved, hun mener, der er et problem. Det foregår muligvis i et eller andet omfang, men så har asylansøgerne ikke fortalt os det, siger den daglige leder på Center Holmegaard, Jens Brandt til BT.