Ingen bør sidde alene juleaften. Derfor efterlyste Kristina Sommerby folk, der ellers skulle have holdt jul alene, så de kunne holde jul hos hende. Hun håber, andre vil gøre det samme.

Det er et vaskeægte juleeventyr.

Planerne for juleaften var lidt gået i vasken for 34-årige Kristina Sommerby fra Fredericia. Hendes søn på snart seks år holde jul hos sin far, mens det meste af den øvrige familie skal arbejde den 24. december.

Det fik gassen til at gå af juleballonen, og hun overvejede længe, hvordan hun i stedet kunne gøre noget for andre mennesker i jule. Derfor besluttede hun at invitere 15 fremmede mennesker indenfor i sit hjem juleaften.

Døv pige taber næse og mund: Pludselig sagde julemanden hendes navn

Et opslag på hendes Facebookprofil og en smule omtale i lokalavisen fik hurtigt folk til at melde sig til den anderledes juleaften. Og gæstelisten spænder vidt. En god blandet landhandel, som Kristina Sommerby selv siger. Lige fra en 6-årige pige til en ældre dame på 83 år.

»Det er primært enlige og folk, der ikke selv har råd til at holde jul, som kommer. De skulle egentlig have siddet helt alene. Men hvis det står til mig, så skal folk ikke sidde selv juleaften,« siger hun.

»Jeg ville gøre noget ekstraordinært og åbne mit hjem,« fortæller Kristina Sommerby.

Når gæsterne ankommer klokken 18, er det planen, at de skal holde jul efter alle kunstens regler. Der vil være flæskesteg, and og al tilbehøret, bagefter følger ris a la mande med mandelgave og pakkeleg.

Wow! 6-årig hiver skægget af julemanden - og får sit livs julegave ...

Sidst på aftenen vil Kristina Sommerby sammen med de på det tidspunkt knap så fremmede mennesker tage hinanden i hånde og danse om juletræet. Efter de sidste strofer vil gæsterne opdage, at deres vært har gemt en lille julegave til hver og én under grantræet.

Det er er ikke noget billigt arrangement at kokkerere og jule om så mange mennesker. Derfor har hun taget lidt penge fra sin ferieopsparing og fået hjælp fra glade sponsorere.

»Folk har været mege søde til at sponsorere mad, slik, sodavand og rødvin. Selvfølgelig har jeg haft udgifter, men det er slet ikke noget, jeg vil tale om. Folk skal ikke have dårlig samvittighed eller tage noget med. Det her skal jeg bare have penge til,« siger hun.

Nu håber hun, andre vil efterligne hende og invitere fremmede mennesker indenfor i deres hjem.

»Der er virkelig et behov for, at folk åbner deres hjem for andre. Der er virkelig mange, som sidder selv, og det er trist. Det er der ikke nogen mennesker, der har fortjent. Lige nøjagtig juleaften skal man bare ikke sidde selv,« siger Kristina Sommerby.