Kæntring: Lundby Efterskole tilbyder nu hjælp til alle, der har det svært efter ulykken

Det kan være svært at vende tilbage til en normal hverdag, når 13 elever og to lærere fra ens efterskole ender i en kæntringsulykke, hvor en lærer mister livet og syv elever efterfølgende lægges i kunstig koma. Derfor tilbyder Lundby Efterskole nu krisehjælp til alle.

De første elever fra ulykken er så småt ved at vende tilbage til skolen og deres chokerede kammerater.

- Alt er blevet vendt op og ned her. Lundby Efterskole er ikke kun det glade sted mere, som det var før. Det er ikke så rosenrødt længere, siger Bolette Rich, der er elev på Lundby Efterskole, til Berlingske.

Stå ved sine handlinger

Avisen blev lukket ind på skolen under forudsætning af, at der ikke blev stillet kritiske spørgsmål til, hvordan ulykken kunne ske. Lundby Efterskole har hyret advokatfirmaet Bech-Bruun til at udtale sig på deres sine, men juristerne har foreløbig ingen kommentarer.

Om skolens ånd siger viceforstander Lars Jensen til Berlingske:

- Vi er nok en smule mere firkantede end så mange andre efterskoler. Vi har ikke så mange regler, men de regler, vi har, skal eleverne saftsusme overholde. Vi gider ikke have elever, der ikke står ved deres handlinger.

Tilbage med små skridt

Som den første af de 13 elever, der var med i ulykken, er Cecilie G. Rasmussen med små skridt vendt tilbage til hverdagen efter ulykken.

- Cecilie overnattede på skolen fra torsdag til fredag. Det var dejligt for hende at være dernede og sige hej til elever og lærere, og hun har det rigtig godt nu, selvom hun stadig er meget træt, fortæller Cecilies far, Jan Rasmussen, der søndag eftermiddag kørte sin datter tilbage til skolen efter weekenden.

Han fortæller, at familien endnu ikke har valgt at tage imod hjælp fra en krisepsykolog.

- I øjeblikket har vi ikke brug for det. Jeg synes, vi er gode til at snakke hændelsen igennem i vores lille familie. Men det kan være, vi får brug for det senere, når de andre (de elever, der har været i koma, red.) kommer tilbage på skolen, siger Jan Rasmussen.

Vigtigt at mærke efter

Ifølge krisepsykolog Henrik Lyng, der forrige søndag talte til skolens elever, lærere og pårørende, er det meget vigtigt, at eleverne ikke forcerer noget.

- Det er slet ikke nogen dum idé at tage tilbage på skolen. Man skal jo huske på, at der er et meget stærkt socialt netværk på en efterskole, så der vil være masser af støtte på skolen. Men det er meget vigtigt, at eleverne mærker efter, om det trækker i dem for at komme tilbage. Når de er på skolen, kan de roligt blive der, så længe det føles rigtigt. Det handler om, at de mærker efter, siger han.

Der er endnu ikke noget klart overblik over, hvordan de syv, der endte i koma, kommer sig efter ulykken. I takt med at de udskrives fra Rigshospitalet og Skejby Sygehus, tilbydes de genoptræning på Hammel Neurocenter.