Bekymrende tendens: Tal fra Rigspolitiet viser, at der er blevet beslaglagt 240 våben mere end sidste år

Sent tirsdag aften fløj der en kugle ind igennem ruden på personbil med fire passagerer på Helsingørmotorvejen ved Gladsaxe. En person blev strejfet af en kugle i hovedet.

Episoden er blot én i rækken af utallige skyderier, som har ramt Danmark i efteråret, og som ikke bare har krævet ofre blandt medlemmer i en eskalerende bandekonflikt, men også blandt helt tilfældige mennesker, der har været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Nu kan BT fortælle, at der bag skyderierne gemmer sig en bekymrende tendens, hvor flere personer i det kriminelle miljø er bevæbnede.

Flere beslaglagte våben

Tal fra Rigspolitiet, avisen har fået indsigt i, viser, at der er sket en eksplosiv stigning i antallet af beslagslagte skydevåben.

I 2015 blev der beslaglagt 372 skydevåben, mens der i det ikke engang færdige år 2016 er blevet beslaglagt 612 skydevåben. Det er en stigning på 240 våben, eller næsten 65 pct.

»Vi kan se, at våben i højere grad bliver benyttet i de konflikter, der er. De sidste to–tre måneder er desværre et eksempel på, hvor mange gange skydevåben bliver brugt,« siger Flemming Madsen, politiinspektør og leder af Task Force Øst, til BT.

Han uddyber:

»Det er jo meget relateret til rocker- og bandemiljøet, men også i andre kriminelle netværk. Så det er ikke kun indenfor én bestemt gruppe, at man er begyndt at bruge våben,« siger Flemming Madsen.

Kriminelle behov

I sidste uge viste en aktindsigt, Fyens Stiftstidende havde fået hos Rigspolitiet, at der ved udgangen af oktober var registreret 40 skyderier på landsplan. Sidste år var der ’blot’ registreret 17 skyderier i det offentlige rum.

Ifølge Rigspolitiet er der i kriminelle kredse kommet et stigende behov for at have våben.

»Jeg tror ikke, at det er blevet nemmere for de kriminelle at anskaffe sig våben, men at de i højere grad er blevet villige til at løbe risikoen. Behovet for at have våbnet er stort. Derfor løber de risikoen,« fortæller Flemming Madsen.

Ifølge politiinspektøren har politiet skærpet indsatsen for at finde skydevåben, hvilket også har en effekt på stigningen af beslaglagte våben.

»Vi har utrolig stor fokus på dels at finde de våben, vi kan, men også at lytte til de oplysninger, vi får. Når vi får en efterretning om et våben, så agerer vi meget hurtigt på den,« siger Flemming Madsen.

Den nyudnævnte justitsminister, Søren Pape Poulsen (K) mener, at udviklingen er dybt bekymrende.

»Jeg kan forstå på politiet, at det store antal beslaglæggelser desværre ikke kun er udtryk for politiets meget store fokus på området, men også at der er stadig flere våben i omløb. Den udvikling er dybt bekymrende.« skriver Søren Pape Poulsen i et skriftligt svar til BT.

Han understreger, at Danmark skal være et trygt og sikkert land at færdes i, og at der derfor skal slås hårdt ned på de kriminelle bander, som med deres hensynsløse opførsel spreder utryghed og bringer almindelige borgere i skudlinjen.

»Inden jul sender jeg et lovforslag i høring, der vil fordoble minimumsstraffen for besiddelse af skydevåben i det offentlige rum fra 1 til 2 års fængsel. Samtidig lægger vi op til at øge strafferammen – det vil sige den hårdest mulige straf – fra seks til otte års fængsel. I det nye år fremlægger jeg flere konkrete initiativer i en ny, stærk rocker- og bandepakke,« skriver Søren Pape Pouslen.

Selv om antallet af beslaglagte skydevåben er steget på et år, er der stadig et stykke vej til antallet i 2012, hvor 1.385 skydevåben beslaglagt.