Ved hjælp af falske hjemmesider snyder it-kriminelle de katastroferamte haitianere for livsvigtige donationer. Donationerne ryger i egen lomme, advarer CSIS.

Velmente donationer til Haiti kan ende i de forkerte lommer. Fuphjemmesider står i kø for at lukrere på danskernes empati for den haitianske befolkning,

Advarslen kommer fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS, som allerede har registreret 138 hjemmesider, der slår mønt på katastrofen.

- Der findes desværre nogle, der simpelthen har så lav moral, at de er ligeglade med, hvad de bruger som trækplaster til at samle penge ind. De misbruger den her type tragedier til at putte penge i egen lomme, siger it-sikkerhedsekspert hos CSIS Peter Kruse.

Han forklarer, at it-kriminelle holder et vågent øje med internationale katastrofenyheder og når så folkestemningen er der, laver de diverse kampagner, hvor de lokker brugere til at besøge særligt indrettede websider.

Herfra tilbyder de lyssky indsamlinger til fordel for ofrene. Men donationerne strander altså hos nettets mange it-kriminelle.

For at undgå at blive snydt, anbefaler CSIS, at man går ind på de organisationers hjemmesider, man kender i forvejen.

- Det er dog vigtigt at dobbelttjekke, om man er på de rigtige sider. En mulighed for det er, at taste navnet direkte ind i browseren og undgå at finde dem via søgemaskiner, siger Peter Kruse.

Selvom hjemmesiderne ser "flotte og tillidsvækkende ud", så er det meget tydeligt, hvornår det er it-kriminelle, der er på spil, forklarer han.

- De spammer med e-mails. Deres web-domæner er registreret med anonyme kontaktoplysninger, og de benytter sig af anonyme pengeoverførselstjenester, som for eksempel paypal, siger han.

/ritzau/