Når danske krigsveteraner vender tilbage til dagligdagen efter have været udsendt, oplever mange af dem seksuelle problemer.

Mange danske krigsveteraner må gribe til potensfremmende midler som Viagra for at opretholde et seksualliv, når de vender hjem fra udsendelse. Det skriver metroXpress torsdag.

Henrik Steen Andersen, der er overlæge på Militærpsykiatrisk Ambulatorium ved Rigshospitalet – en af tre særlige psykiatriske afdelinger, der behandler cirka 300 krigsveteraner årligt – fortæller, at cirka hver tredje af hans patienter modtager potensfremmende medicin som del af deres behandling.

- Nogle har problemer med at få rejsning, allerede inden de kommer i behandling. Jeg vil tro, at 90 procent af vores patienter får medicin under deres behandling, og hovedparten af dem, der får medicin, vil også få potensproblemer. Det er en kendt bivirkning ved antidepressive medikamenter, siger han til metroXpress.

Patienterne på ambulatoriet er primært soldater, der er blevet henvist af militæret med diagnoser som posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), der behandles disse steder, men én diagnose står sjældent alene.

Det er særligt midlet Sertralin, der anvendes mod blandt andet depression og angstlidelser, som benyttes i behandlingen af krigsveteraner.

Jørgen Aagaard, der er overlæge i psykiatri ved Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri på Aarhus Universitetshospital, fortæller, at han behandler veteranerne med en blanding af traumefokuseret samtaleterapi, medicin og fysisk terapi i stil med mindfulness.

- Deres kroppe er fyldt med stress. Derfor har de svært ved at bevare relationen til deres nærmeste. De er triste og ulystne og har svært ved at beherske deres vrede. Traumerne i sig selv ødelægger lysten til andre. Når vores patienter bliver behandlet med det beroligende middel Sertralin, oplever cirka 30 procent, at det giver potensproblemer, siger Jørgen Aaagard til metroXpress.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.