16.000 personer har skrevet under på, at drenge - i lighed med piger - bør tilbydes gratis HPV-vaccine. Sundhedsministeren savner dokumentation for, at vaccinen hjælper drenge.

Selv om flere end 16.000 danskere indtil videre har skrevet under på Sex & Samfunds kampagne »Gratis HPV-vaccine til drenge«, ændrer det ikke sundhedsminister Astrid Krags (SF) syn på sagen:

»Vi følger nøje forskningen på området, og hvis der på et tidspunkt kommer tilstrækkelig dokumentation på effekten af HPV-vaccinen til drenge, vil det selvfølgelig indgå i de løbende overvejelser om, hvilke vaccinationer der skal indgå i børnevaccinationsprogrammet. Men HPV-vaccinen er ikke godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder til forebyggelse af kræft hos drenge, og derfor tilbydes drenge ikke vaccinen i børnevaccinationsprogrammet,« skriver hun i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund, er uenig med sundhedsministeren. Han mener, at der allerede nu er tilstrækkelig dokumentation:

»Vi ved, at vaccinen beskytter drengene lige så godt som pigerne. Hvorfor skal det ene køn diskrimineres, når begge køn kan få gavn af vaccinen,« siger han.

De mange underskrifter blev forleden overrakt til Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.

De seneste år har Danmark tilbudt gratis HPV-vaccination til piger.