Virksomheder aktiverer ledige i højere grad end det offentlige, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Aldrig før har erhvervslivet aktiveret så mange ledige. De seneste tre år er antallet af offentligt støttede praktikpladser og løntilskudsstillinger i private virksomheder tredoblet. Det skriver Ugebrevet A4.

Sidste år var 67.630 dagpengemodtagere i enten løntilskud eller praktik i en privat virksomhed, mens det tilsvarende drejede sig om 58.604 personer i det offentlige, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som Ugebrevet A4 har analyseret.

På sin vis er flere fagforeninger taknemmelige over, at virksomhederne tager teten med at hjælpe ledige i job. Men væksten på 36.000 praktikpladser og 13.000 stillinger på løntilskud over tre år virker voldsom, mener flere fagforbund.

- Det er fint at give ledige et løntilskud eller en praktikplads, så de kan komme i gang. Men det må ikke være sådan, at folk oplever, at arbejdsløse med støtte tager jobbene. Problemet er, at der kommer så mange ind på tilskud, at der bliver et A- og et B-hold, siger Jørgen Hoppe, formand for HK Handel til Ugebrevet A4.

Også Dansk Metal er betænkelig ved stigningen i løntilskud og virksomhedspraktik.

- Der er ingen som helst dokumentation for, at virksomhedspraktik bringer folk tilbage til arbejdsmarkedet. De ledige går som underbetalt arbejdskraft. Det giver dem ikke kvalifikationer, som bringer dem tættere på en arbejdsplads, siger Torben Poulsen, hovedkasserer og leder af Metals A-kasse.

Der er dog også mange gevinster ved, at virksomhederne ligger i førerfeltet, når det gælder aktivering, fortæller Michael Svarer, professor i økonomi på Aarhus Universitet.

- Det private arbejdsmarked bruger løntilskud til rekruttering. Det ser ikke ud til at være tilfældet på samme måde i det offentlige. Her er ledige ofte ekstra arbejdskraft, som man godt ved, at man ikke kan fastansætte, siger han.

Tal for Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at ledige har meget bedre chancer for at få et job, hvis de bliver aktiveret med løntilskud i det private frem for det offentlige.

Halvdelen, som har været i løntilskud i en virksomhed, forsørger sig selv tre måneder efter. Hvis tilskudsjobbet er i det offentlige, forsørger kun en tredjedel sig selv efterfølgende.

Dansk Arbejdsgiverforening ser derfor udviklingen som en succeshistorie.

- Når virksomhederne bliver bedt om at være med til at løfte beskæftigelsesindsatsen, så stiller de gerne op. Set med beskæftigelsesbriller er der god fornuft i, at ledige kommer ud og får konkret erfaring. Det løfter nogle tilbage i job, siger Jørgen Bang Petersen, chefkonsulent i DA, til Ugebrevet A4.

BNB