Den tidligere B & W-direktør Jan Bonde Nielsen, 74, og hans søn Peter Bonde Nielsen, 47, er blevet centrum i en spektakulær retssag i Kenya.

Bonde Nielsen og hans søn er nu blevet meldt til David Kimaiyo, politichefen i Massai Mara-området i det sydvestlige Kenya, for ’væbnet besættelse’ af en 271 kvadratkilometer stor farm, hvor Bonde Nielsen og hans søn i flere år har drevet en eksklusiv safari-ranch for velstillede turister.

Eksklusiv luksus-ranch

Det er selskabet Nguruman Ltd., der ifølge Kenya-avisen Daily Nation står bag kravet om at ’afvæbne’ danskerne. Ifølge politi-anmeldelsen opholder de sig ulovligt på området, og ifølge anmeldelsen har Jan Bonde Nielsen ’optrænet mindst 64 personer’, der skal sikre de vilde dyr i et område, der ’ikke tilhører dem,’ som det hedder i anmeldelsen.



Poliltianmeldelsen og kravet om ’afvæbning’ er den seneste dramatiske udvikling i en langvarig strid mellem Jan Bonde Nielsen og hans tidligere forretningspartner i Kenya, Hermann Steyn.

Sammen drev de to i mere end to årtier den eksklusive Oldonyo Laro-ranch, en luksus-ranch i det sydvestlige Kenya. Op til 14-16 gæster bor i luksus-omgivelser, og på ranchen er der en helikopter og to privatfly, så gæsterne kan flyve f.eks. til Tanzania på safari.

Tvist vækker politisk opsigt


Både Jan Bonde Nielsen og hans søn Peter Bonde Nielsen har gennem mange år lavet forretninger i både Rusland, Georgien og Kenya.

Bonde Nielsen og Steyn kom imidlertid i strid, og i 2008 lagde selskabet Nguruman Ltd. sag an mod Bonde. Sagen er trukket i langdrag, og den har vakt politisk opsigt i Kenya. Et parlamentsmedlem har nemlig bakket op om påstanden om, at danskerne har gennemført en ’væbnet besættelse’ af området.