Bedre end hovedstaden. Region Midtjylland overholder i vid udstrækning servicemålene i kræftpakkerne, som skal sikre patienterne hurtig behandling.

Langt de fleste kræftpatienter i landets største region, Region Midtjylland, behandles hurtigt og inden for de tidsfrister, som fagfolk har fastsat for at give patienterne de optimale chancer for at overleve den frygtede sygdom.

Det fremgår af en status over de såkaldte kræftpakker, som er indført for at sikre kræftpatienter hurtig behandling uden unødige forsinkelser, skriver Berlingske.

Ifølge opgørelsen fra Region Midtjylland opfylder regionens hospitaler stort set målene for syv ud af 11 kræftsygdomme, mens det kikser med at nå i mål i forhold til sygdomme inden for fire kategorier: hoved-hals-kræft, blodkræft, sarkomer og kræft i de mandlige kønsorganer.

Dermed er resultaterne noget lysere end i Region Hovedstaden, hvor hospitalerne er et godt stykke fra at overholde servicemålene for de fleste kræftsygdomme, og hvor politikerne lige har udmøntet et beløb på 32 mio. kr. til mere personale og til at udvide behandlingskapaciteten.

- Vi ligger nok bedst på landsplan på dette felt. Men vi har stadig noget, vi skal have gjort bedre. Vi kan ikke være andet bekendt i forhold til patienterne, siger formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Bent Hansen (S) til Berlingske.

Resultaterne tilskrives bl.a., at der har været et meget stærkt fokus både ledelsesmæssigt og politisk på at få kræftpakkerne, der beskriver det ideelle udrednings- og behandlingsforløb for de enkelte kræftsygdomme, til at fungere optimalt.

- Kræftpakkerne har betydet, at man får kigget på arbejdsgangene, og at afdelingerne stiller krav til hinanden for at kunne levere f.eks. hurtige svar på prøver. Det er der kraftigt spot på hele tiden, og det har skærpet opmærksomheden både hos personalet og hos politikerne, siger Bent Hansen.

De første kræftpakker blev introduceret i 2008 i et forsøg på at bringe den danske kræftbehandling på omgangshøjde med resul-taterne i vores nabolande, hvor kræftdødeligheden er noget lavere.

De første år skete der ikke alverden, hvilket udløste hård kritik. Men ifølge Kræftens Bekæmpelse ser der nu for alvor ud til at ske forbedringer for kræftpatienterne, der har udsigt til at komme hurtigere igennem behandlingsforløbene.

- Region Midtjylland er langt fremme i skoene, men det er klart vores opfattelse, at alle regioner nu prioriteter dette område. Det virker som om, at man er blevet trætte af at blive kritiseret, og at der derfor nu sker klare forbedringer, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

De fem regioner er desuden nu på vej til at nedsætte et nyt fælles råd til at vurdere og koordinere ibrugtagning af ny kræftmedicin. Rådet skal erstatte Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler (UVKL), som Sundhedsstyrelsen har valgt at nedlægge som led i en sparerunde.

Det nye regionale råd skal bl.a. vurdere effekterne, bivirkningerne og livskvaliteten, som kan opnås med nye typer medicin, og holde dem op mod udgifterne til de ofte meget dyre præparater.

Formålet er også at sikre, at ny medicin tages i brug samtidig over hele landet, og at der er en ens praksis på området.

Kræftens Bekæmpelse er stærkt utilfreds med, at Sundhedsstyrelsen har valgt at nedlægge det nationale udvalg på et felt, der betragtes som en kerneopgave for styrelsen, og som har kunnet skære igennem, hvis der har været faglig uenighed.