Da Søs Egelind blev ramt af kræft, selvmedicinerede hun sig med cannabis. Nu har hun sammen med Ritt Bjerregaard, der selv er ramt af kræft startet foreningen ’Cannabis Danmark’, som aktivt går ind for at legalisere cannabis i Danmark.

Ritt Bjerregaard vil have cannabis legaliseret.

Den 76-årige tidligere minister og overborgmester i København blev for tre år siden ramt af kræft og har siden modtaget breve fra andre kræftramte, der har spurgt ind til medicinsk brug af cannabis.

»Jeg har aldrig selv haft brug for at benytte mig af det, da jeg ikke har haft smerter  eller været i en situation, hvor det skulle til, men derfor vil jeg rigtig gerne være med til at støtte det,« fortæller Ritt Bjerregaard, der for lidt over en måned siden blev kontaktet af skuespilleren Søs Egelind, som ville have hende med i en ny forening.

Søs Egelind blev for cirka ti år siden selv ramt af kræft og selvmedicinerede sig med cannabis, hvilket hun hele tiden har været åben om og beskrevet i medierne. Hun vil gerne afmystificere brugen af cannabis og hjælpe kræftpatienter, og derfor har hun nu sammen med Ritt Bjerregaard og en række foreninger, forskere og eksperter dannet foreningen ’Cannabis Danmark’.

»Det er først og fremmest Søs Egelind, som har været aktiv på det,« fortæller Ritt Bjerregaard.

»Hun havde selv kræft, og det hjalp hende at bruge cannabis. Så vi har startet foreningen for blandt andet at være sikker på, at folk der har brug for det får de rigtige produkter. Der er jo så meget på det sorte marked, som giver sig ud for noget, det ikke er. Vi har samlet en gruppe super kompetente mennesker fra den lægelige og sundhedsvidenskabelige side. Vi vil derudover meget gerne kunne samle penge ind til yderligere information for folk og støtte forskningen,« fortæller Ritt Bjerregaard, hvis rolle først og fremmest består af bestyrelsesarbejde.

Hun var sidste forår selv igennem en kemobehandling efter, at hendes kræftsygdom havde spredt sig til lungerne. Det sidste års tid har hun dog haft det godt.

»Metastaserne i lungerne er ikke vokset, så jeg har haft et helt år uden behandling, men i slutningen af august skal jeg til en scanning, og så må vi se. Jeg håber selvfølgelig ikke, det har udviklet sig. Jeg er uhelbredelig syg, så det forsvinder aldrig, men hvis jeg kan undgå behandling, så kan jeg sagtens leve med det.«

Ritt Bjerregaard bruger for tiden sin kræfter på at lægge sidste hånd på andet bind af en selvbiografi, der er planlagt til at udkomme til september.