Efterretningsdokumenter afslører, at en tjekkisk kræftforsker, der arbejder i Danmark, har været spion for den tjekkiske efterretningstjeneste. Det skriver DR Nyheder.

Den tjekkiske kræftforsker, Jiri Bartek, har de sidste 20 år arbejdet i Danmark som anerkendt kræftforsker. Sammen med en kollega vandt han i 2003 Novo Nordisk Pris på én million kroner for omfattende kræftforskning.

Efterretningsdokumenter som for nylig er kommet frem i Prag afslører nu, at 58-årige Jiri Bartek i 1980'erne, arbejdede for StB, Tjekkoslovakiets hemmelige efterretningstjeneste.

- Hvis jeg kunne have undgået det, ville det have været meget bedre. Men sådan var regimet dengang. Der var grundlæggende ikke noget godt valg. Så jeg gjorde, hvad jeg kunne for ikke at skade nogen, men det var sådan det var. Jeg skammer mig ikke over det, men jeg er heller ikke stolt af det, siger Jiri Bartek til DR Nyheder.

I 1980'erne forskede Jiri Bartek på et kræftlaboratorium i London, og han beskyldes nu for at have smuglet hemmelige oplysninger og udstyr fra laboratoriet til Tjekkiet. Jiri Bartek gik under kodenavnet Raki og i følge de nu offentliggjorte dokumenter fra Prag, så var hans overordnede i den tjekkiske efterretningstjeneste, Dusan Schwarz, tilfreds med hans indsats.

- Han er modig og villig til at fremskaffe teknologi og interessant materiale til den Tjekkoslovakiske Socialistiske Republik, skrev Dusan Schwarz i et dokument fra 1984.

Ifølge historiker ved København Universitet, Rasmus Mølgaard Mariager, så var det ret almindeligt, at forskere i det tidligere Tjekkoslovakiet blev nødt til at samarbejde med det hemmelige politi for at få lov til at rejse til udlandet.

- I den tidlige kolde krig var man fra vestlig side blevet opmærksom på, at de østlige lande rent faktisk var ret langt fremme teknologisk.Men i 1970´erne og 80´erne sakkede de østlige lande ganske langt bagud, og derfor blev industrispionagen stadig mere vigtig, og ofte lige så vigtig som den politiske spionage, forklarer han til DR Nyheder.

Ifølge direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, får de nye oplysninger ikke nogen konsekvenser for samarbejdet med Jiri Bartek.

- Måske har vilkårene, som man har budt ham fra de tjekkiske myndigheders side, været lidt specielle på det tidspunkt, som ligger 20-30 år tilbage, men sådan har det jo været. Det allervigtigste har været, at han har gjort det med det hensyn, at sikre flotte kræftresultater i hele verden, siger Leif Vestergaard Pedersen, Direktør for Kræftens bekæmpelse, til DR Nyheder.