Det er positivt, at flere bliver behandlet for kræft, men der er stadig regionale forskelle, siger forening.

København: Det er positivt, at flere patienter, der mistænkes for at have kræft, bliver udredt og kommer i behandling til tiden. Men der er stadig plads til forbedring.

Sådan lyder det fra direktøren i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 84 procent indledte et såkaldt kræftpakkeforløb i fjerde kvartal af 2015.

- Tendensen er klart positiv, og det er vi rigtig glade for, siger direktøren i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Han peger dog på, at tallet endnu ikke er efterreguleret og erfaringsmæssigt vil blive nedjusteret et par procentpoint.

Alligevel ligger tallet i den høje ende og vidner ifølge direktøren om, at flere bliver udredt og behandlet rettidigt.

Men træerne vokser ikke ind i himlen.

- Vi har altid sagt, at vi gerne vil op på 90 procent, før vi kan sige, at det er godt nok. Når vi ikke er deroppe, så er der stadig noget at gøre, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Der er stadig udfordringer, eksempelvis på urinvejsområdet, hvor en del patienter ikke kommer rettidigt til udredning og behandling.

Det skyldes ifølge direktøren i Kræftens Bekæmpelse dels mangel på kapacitet på nogle sygehuse, dels mangel på speciallæger.

Leif Vestergaard Pedersen hæfter sig især ved, at forskellene mellem regionernes overholdelse af tidsfristerne er blevet mindre.

- Den regionale forskel var tidligere meget markant, men den er blevet markant mindre nu. Særligt Region Hovedstaden og Region Sjælland nærmer sig de andre regioner, siger Leif Vestergaard Pedersen, der særligt fremhæver én region for at skille sig positivt ud.

- Når man kigger på eksempelvis Region Syddanmark, så kommer næsten 90 procent af alle patienter igennem til tiden. De andre regioner ligger lidt bagefter. Så der er stadig noget at gøre for at udjævne de regionale forskelle, siger han.

/ritzau/