Lyt til artiklen

Suzanne Bjerrehuus kræver Kræftens Bekæmpelses regnskaber gennemgået med en tættekam

Hele weekenden væltede det ind med kommentarer og "likes" på Suzanne Bjerrehuus' Facebookprofil.

Flere tusinde danskere har ved at trykke 'like' vist deres støtte til den kritik, Suzanne Bjerrehuus lørdag i BT rettede mod Kræftens Bekæmpelse. Også flere borgerlige politikere er enige med den tidligere kræftpatient, klummeskribent, jurist og mor til topmodellen Oliver Bjerrehuus.

Og nu fortsætter Suzanne Bjerrehuus sin kritik og opfordrer til at den private organisations regnskaber skal gennemgåes med en lup. Især fordi Kræftens Bekæmpelse modtager mange millioner hvert år i bidrag fra danskerne.

- Jeg synes, der skal en vurdering fra nogle højt kvalificerede, uafhængige, udenlandske mennesker på, om pengene er anvendt til forskning af høj kvalitet. Og om der foreligger væsentlige videnskabelige resultater, der kan anvendes til bekæmpelsen af kræft, siger Suzanne Bjerrehuus til bt.dk.

Fra politisk hold er sundhedsordførene fra de Konservative og Dansk Folkeparti for så vidt enige med Bjerrehuus.

- Jeg synes, alle skal kunne fremlægge deres regnskaber, uanset om det er læger, politikere eller andre. Og netop sundshedsvæsnet bør have gennemsigtighed. Det må også gælde for Kræftens Bekæmpelse, specielt når der kommer de store donationer, lyder det fra Liselott Blixt, sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti.

- Hvis der er en debat om, hvad pengene bliver brugt til, er det bedste Kræftens Bekæmpelse kan gøre at lægge deres regnskaber åbent frem, siger Benedikte Kiær fra Konservative.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener man, at kritikken af organisationens lukkethed er et fejlskud.

- Når Suzanne Bjerrehuus siger sådan, er det fordi, hun ikke er klar over, hvordan det i virkeligheden foregår, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftensen Bekæmpelse.

Han forklarer, at penge til forskning bliver fordelt af en videnskabelig komité, der er sammensat af danske og udenlandske forskere.

- Men vi kan ikke have forklaret os godt nok, for normalt bliver vi ikke betragtet som en lukket institution, tilføjer direktøren.

Han bliver bakket op af SF’s nyudnævnte sundhedsordfører, Özlem Cekic.

Hun forstår nemlig ikke Suzanne Bjerrehuus kritik af Kræftens Bekæmpelse.

- Umiddelbart er det ikke noget, jeg som politiker skal blande mig i, fordi det er en privat organisation. I øvrigt kan enhver, der går ind på deres hjemmeside jo se, hvad pengene bliver brugt til. Det står faktisk meget tydeligt, hvad de bruger pengene til, siger Özlem Cekic til BT.

I stedet opfordrer hun Suzanne Bjerrehuus og dennes støtter til selv at gøre noget ved deres kritik.

- Hvis man er utilfreds, har enhver bruger ret til at være aktiv i organisationen og lave tingene om, siger politikeren.