I 2012 forsøgte Viborg Kommune at repatriere en somalisk mand, så han kunne åbne en netcafé i sit hjemland. Men computerne, kommunen betalte for, delte han i stedet ud til sin familie.

Det blev en dyr affære, da Viborg Kommune i 2012 sendte somaliske Abdikarim Ali Osman frivilligt tilbage til sit hjemland, så han kunne åbne en netcafé.

Netcaféen blev nemlig aldrig til noget, og Abdikarim Ali Osman endte med at vende tilbage til Danmark igen. I alt kostede sagen 109.000 kroner, viser en aktindsigt, som Radio24syv har fået.

Sagen tog sin begyndelse 30. november 2012, da Dansk Flygtningehjælp henvendte sig til Viborg Kommune og anbefalede en repatriering - en frivillig hjemsendelse - af Abdikarim Ali Osman.

Abdikarim Ali Osman frasagde sig sin opholdstilladelse, og en måned senere sad han på et fly på vej til Somalia med 18.435 kroner i lommen, fem computere, otte trådløse mus, en switch og et HDMI-stik. Han fik desuden fragtet alle sine personlige ejendele til det afrikanske land.

Tanken var, at somalieren skulle åbne en netcafé, men i stedet vendte Abdikarim Ali Osman tilbage til Danmark, 22 dage før hans fortrydelsesret udløb.

Han hentede aldrig sine ejendele, som endte med at koste Viborg Kommune knap 60.000 kroner i fragt, opbevaring og destruering. I alt kostede turen til Somalia staten 109.000 kroner, viser Radio24syvs aktindsigt.

10 pct. af sagerne mislykkes

Siden 2011 har Danmark brugt i alt 232,9 millioner kroner på at repatriere 1.802 indvandrere og flygtninge, viser tal fra Dansk Flygtningehjælp, som vurderer, at omkring ti procent af repatrieringssagerne med fortrydelsesret mislykkes, som det skete i sagen fra Viborg Kommune.

Repatriering sker i et samarbejde mellem kommunen med Dansk Flygtningehjælp med på sidelinjen. Repatrieringskonsulent Vagn Larsen forklarer, at den anbefaling, Dansk Flygtningehjælp sender til kommunen, ofte beror på en telefonisk samtale med klienten. Det er så kommunens ansvar at vurdere, om personen er egnet eller ej.

»Men det er klart, at har vi en mistanke om, at personen ikke er seriøs, så vil vi selvfølgelig skrive det tilbage til kommunen. Men det er jo kommunen, der træffer beslutningen om, hvorvidt en repatriering skal gennemføres eller ej. Det må de vurdere på baggrund af de informationer, de ligger inde med om personen,« siger Vagn Larsen til Radio24syv.

Abdikarim Ali Osman har boet på gaden de seneste otte-ti år. Han kom til Danmark som flygtning med sine forældre og er i dag 29 år gammel.

Han er alkoholiker, har ingen tænder i munden, og siden 2005 har han boet i seks forskellige kommuner og haft i alt 17 adresser.

Han fortæller til Radio24syv, at det gik stærkt, efter han havde besluttet sig at prøve repatriering.

»Da jeg fik idéen til netcaféen, ringede jeg til Viborg Kommune. Det tog maksimalt to uger, så var der en lastbil, der kom og hentede mine ting, jeg havde 18.435 kroner kontant - 14.537 til at købe udstyr for og et nyt gebis til næsten 9.000,« siger Abdikarim Ali Osman.

De vigtigste ejendele pakkede han i sin bagage - heriblandt de fem computere og resten af det elektroniske udstyr. Netcaféen fik han dog aldrig stablet på benene.

»Der er ikke penge i det. Folk i Somalia er fattige, så det gav ikke mening at åbne en netcafé. Men jeg var glad for at være dernede,« siger Abdikarim Ali Osman og fortæller, at han endte med at give computerne væk.

»Jeg gav computerne til min familie i Somalia. Jeg kunne jo ikke komme tilbage med så mange computere - hvad skulle jeg dog bruge dem til? Og når der er folk i din familie, som ikke har noget som helst, så er det da klart, at jeg giver dem væk,« forklarer han.

Abdikarim Ali Osman mener, at planerne om netcaféen i Somalia nok ikke var helt realistiske.

»Det var meningen, at jeg skulle starte småt, og så skulle min forretning vokse sig stor, ligesom Bilka,« fortæller han til Radio24syv.

Professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet Jacob Torfing kalder det en gratis omgang for Viborg Kommune. Pengene får kommunen nemlig refunderet af staten.

»Normalt er det jo sådan, at pengene skal følge opgaven. Den kommune, som har ansvaret for at udføre en opgave, skal også betale for den. Når det gælder repatrieringer, bryder man princippet om, at pengene følger opgaven - en såkaldt »free lunch«,« forklarer han til Radio24syv.

Jacob Torfing mener, at det er problematisk, at repatriering er risikofrit for kommunerne.

»På den ene side kan kommunen lave de repatrieringer her, uden at det koster noget. Der er altså incitament til, at kommunerne gør det her lidt aggressivt. Viborg har jo mulighed for at spare en masse penge, fordi de mennesker, det drejer sig om, ofte er økonomisk tunge borgere, der er på overførselsindkomst. Og hvis det mislykkedes, så koster det ikke kommunen en klink,« siger professoren.

Viborg Kommune har stillet krav om tilbagebetaling fra Abdikarim Ali Osman, der i forvejen skylder over en halv million kroner til staten.

Kommunen har ikke ønsket at give et interview til Radio24syv men forklarer dog, at alt er gjort efter bogen, og at man ikke har oplevet mislykkede repatrieringer siden.