En godsejer og en reklamemand håber på at blive en del af den kommende forsøgsordning med medicinsk cannabis. Makkerparret vil lave Europas største fabrik til medicinske cannabisprodukter på Djursland

Det bliver ikke svært at finde virksomheder, der gerne vil producere medicinsk cannabis til danske patienter.

Søndag var skæringsdato for de virksomheder, der ønsker at være en del af den fireårige forsøgsordning med medicinsk cannabis, som efter planen træder i kraft ved årsskiftet. Foreløbig har 13 ansøgere meldt sig på banen.

Men der kan komme endnu flere aktører i spil, da der er tale om en løbende godkendelsesproces. Søndagens frist var alene for de virksomheder, der ønsker at påbegynde produktionen allerede fra 1. januar, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

En af de virksomheder, der har sendt en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen, er Danish Cannabis. Firmaet er ejet af godsejer Stig Gamborg fra Møllerup Gods ved Rønde på Djursland og forhenværende reklamemand Lars Thomassen, der fungerer som direktør i selskabet.

Klar i august 2018

Møllerup Gods dyrker i forvejen hamp til industrien og fødevareproduktion, men nu håber makkerparret, at de kan blive markedsførende i Europa, når det kommer til produktion af medicinsk cannabis. De vil nemlig opføre en 5000m2 stor fabrik, gerne i nærheden Møllerup Gods, fortæller Lars Thomassen.

»Vi håber, vi kan være klar til at levere medicinske cannabisprodukter fra august 2018. Det tager os ca. seks til ni måneder at få fabrikken klar,« forklarer Lars Thomassen.

Men Danish Cannabis vil være med fra dag ét i ordningen og har derfor indgået et samarbejde med den canadiske koncern Canopy Growth om import af deres cannabisprodukter, indtil fabrikken står klar.

»Et er at dyrke hamp, det kan alle gøre. Det er noget helt andet at producere medicinsk cannabis på en fabrik. Det er de erfaringer, vi vil gøre brug af via samarbejdet med Canopy Growth,« siger Lars Thomassen.

Europæisk kapløb

Ifølge Lars Thomassen kan medicinsk cannabis ligefrem blive et eksporteventyr for Danmark i kraft af den kommende forsøgsordning, der endnu mangler at blive vedtaget, men som har bred politisk opbakning i Folketinget.

»I Holland producerer man i dag tørrede topskud til patienter, men de laver ikke produkter i olie- og pilleform, som vi gerne vil, hvor man kan lave en meget mere præcis dosis. I Polen har man netop liberaliseret medicinsk cannabis i en ny lov, der træder i kraft 1. november. Men polakkerne må kun importere, ikke producere. Tyskland har også tilladt produktion af medicinsk cannabis fra 2019, men det er en meget lille produktion med få udvalgte producenter, der er underlagt mange begrænsninger,« siger Lars Thomassen, inden han begejstret konstaterer:

»Vi har mulighed for at komme i førertrøjen i Europa. Har du først fået tilladelse til et cannabisprodukt i et EU-land, så må du også eksportere det til alle andre EU-lande. Hvis vi får tilladelserne på plads, vil det blive den største fabrik i Europa til medicinsk cannabis.«

Undgå skandaler

Eneste tilbageværende bump på vejen er tilladelserne fra Lægemiddelstyrelsen. Men Lars Thomassen forstår godt de strenge krav.

»Det er sindssygt kompliceret at producere medicinsk cannabis, og det skal testes lige så grundigt som almindeligt medicin. Vores ansøgning alene fylder ca. 500 sider. Det er også første gang, Lægemiddelstyrelsen sidder med det her, og de skal selvfølgelig sikre sig, at det ikke går skævt. Det skal gøres rigtigt første gang, ellers mister vi al troværdighed,« siger Lars Thomassen.

Han nævner et eksempel fra Canada, hvor en producent har sprøjtet hampplanterne med en ulovlig sprøjtegift.

»Det er en kæmpe skandale derovre, og det ødelægger fuldstændig tilliden til og kvaliteten af de medicinske cannabisprodukter. Sådan noget skal ikke ske herhjemme,« siger Lars Thomassen.