Okse, nælde og kastanje. Kammusling, grønne jordbær og mandel. Oksehale, rødbede og sennep. Den danske toprestaurant, Kokkeriet, i hjertet af København har sat nye standarder for det klassiske danske køkken, hvilket har kastet respekt og en eftertragtet Michelin-stjerne af sig.

Samme høje standard havde Kokkeriet ikke i sin behandling af en gravid tjener i sommeren 2016. Dagen efter hun fortalte om sin graviditet, blev hun nemlig uretmæssigt fyret, og derfor skal Kokkeriet, som drives af stjerne-sommelier Sammy Shafi, betale kvinden en erstatning på 180.000 kroner svarende til seks måneders løn. Det fremgår af en (anonymiseret) afgørelse, som Ligebehandlingsnævnet traf den 15. august i år.

Sammy Shafi bekræfter sagen over for BT, men understreger, at han og Kokkeriets advokat er dybt uenige i afgørelsen og derfor vil have sagen for de almindelige domstole.

»Afgørelsen er fuldstændig uhørt. Nu kommer sagen til at gå rettens gang. Vi har ingen intentioner haft om at fyre en medarbejder på grund af graviditet. Vi har ad flere omgange sendt andre medarbejdere på barsel. Hendes påstand og nævnets afgørelse giver ingen mening. Vi betaler til barselsfonden, og vi får refunderet udgifterne, når vores medarbejdere er på barsel, så økonomisk giver det heller ingen mening,« siger han og tilføjer:

»Sagen handler alene om, at den pågældende medarbejder ikke præsterede, som hun skulle, og derfor tilbød vi hende at gå fra en fuldtidsstilling med meget ansvar til en deltidsstilling med mindre ansvar. Det ønskede hun ikke, og hun endte med at opføre sig så utilbørligt, at hun blev bortvist,« siger Sammy Shafi.

Det har ikke været muligt for BT at tale med den fyrede medarbejder, men af Ligebehandlingsnævnets sagsfremstilling, der blandt andet indeholder en sms-korrespondance mellem Kokkeriets restaurantchef og den gravide tjener, fremgår det, at hun den 17. august 2016 - dagen før fyringen -  mødtes med restaurantchefen på en café for at tale om ‘a bit of a situation’, altså hendes graviditet. Denne udlægning bestrides imidlertid af restaurantchefen.

Der er omvendt bevisbyrde i sager om fyring under graviditet. Det er altså arbejdsgiveren, der skal godtgøre, at fyringen ikke skyldes graviditeten.