Engang var han en af landet rigeste mænd og ejede blandt andet en helikopter, der kunne flyve ham fra hjemmet på Sydsjælland til København på rekordtid. Siden gik han konkurs og mistede alle herlighederne. Nu er den afdøde byggematadors kendte gods atter sat til salg.

Limousiner, flyvemaskiner, et gods og en helikopter. Det var nærmest ingen grænser for den overdådige luksus, som den nu afdøde byggematador Bøje Nielsen ejede i sine velmagtsdage i 70’erne og begyndelsen af 80’erne.

Det var dengang, det gik rigtig godt for Bøje Nielsen. Sammen med entreprenøren Axel Juhl-Jørgensen dannede han selskabet Dansk Totalentreprise, og de fik så stor succes med blandt andet at opføre fabrikshaller i beton i Storkøbenhavn, at Bøje Nielsen blev omtalt som en af landets rigeste mænd.

Men succesen varede ikke for evigt. Det vilde liv med fester og spiritus tog hårdt på Bøje Nielsen, der endte med at have et alkoholmisbrug. Og han kom også flere gange i konflikt med loven.

Sideløbende opstod der uenigheder mellem Bøje Nielsen og Axel Juhl-Jørgensen, hvilket gik værst ud over Bøje Nielsen, der endte med at gå konkurs i slutningen af 1982. En konkurs der var på vanvittige 2,5 milliarder kroner, hvilket dengang, ifølge Berlingske, satte danmarksrekord for konkurser.

Som konsekvens af konkursen mistede Bøje Nielsen alle sine værdier – deri blandt sit elskede gods, Fodbygaard ved Næstved - som ellers havde dannet rammen om hans rigmandsliv. Men godset røg på tvangsauktion og blev solgt i 1983.

Det var Klaus Jønsson, der købte Fodbygaard Gods i 1983, og han har i 33 år nydt livet som godsejer i det sjællandske. Men nu skal det være slut. Klaus Jønsson har nemlig sat Fodbygaard til salg:

Og det har ikke været nogen nemlig beslutning. Det fortæller godsejeren til sn.dk:

»Jeg må erkende, at jeg ikke lever evigt. Hele mit liv har jeg arbejdet med at udvide. Nu skal jeg nogle trin ned ad trappestigen. Det er ikke så sjovt. En svær beslutning, fordi jeg har været så utrolig glad for at bo på Fodbygaard,« siger Klaus Jønsson til Sjællandske.

Bøje Nielsen i sine yngre dage.
Bøje Nielsen i sine yngre dage. Foto: Aage Sørensen
Vis mere

Han og familien forbliver dog ejere af en stor landejendom, da de i 2004 købte Snertingegården ved Vordingborg, hvor han ifølge sn.dk bor i dag.

Historien om Bøje Nielsen slutter dog ikke med godset. I forbindelse med konkursen meddelte Bøje Nielsen, at han nok skulle betale enhver sit, og da konkursboet mange år efter - i 1992 - blev opgjort, viste det sig ifølge Berlingske Business at være rigtigt. Faktisk var der så mange penge, at Bøje Nielsen endte med at få 89 millioner kroner tilbage.

Bøje Nielsen anlagde derfor i 2005 en erstatningssag, da han mente, at Sø- og Handelsretten var ansvarlige for, at han havde tabt 100 millioner kroner, da han mente, at de misrøgtede hans konkursbo. Ifølge Bøje Nielsen og hans daværende advokat Christian Harlang burde man nemlig allerede i 1985 havde kunnet se, at Bøje Nielsen var solvent. Derfor mente de, at sagen blev trukket unødvendigt i langdrag, samt at værdierne fra konkursboet blev solgt for billigt.

Skilte som dette kunne ses rundt omkring på Sjælland, da det gik godt for Bøje Nielsen i 70'erne og begyndelsen af 80'erne.
Skilte som dette kunne ses rundt omkring på Sjælland, da det gik godt for Bøje Nielsen i 70'erne og begyndelsen af 80'erne. Foto: Steen Jacobsen
Vis mere

I 2007 var sagen endnu ikke bragt for retten, og kort inden Bøje Nielsens død, indbragte hans advokat sagen for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Senere samme dag blev det offentliggjort, at Bøje Nielsen var død.

Siden har boet efter Bøje Nielsen dog opgivet at fortsætte sagen.

At det skulle gø Bøje Nielsen først så godt, og siden så skidt, havde de færreste nok kunnet forudse.

Han voksede op under beskedne kår som søn af en fabrikant i Næstved. Hjemmet var indremissionsk, og Bøje Nielsen rørte efter sigende ikke en dråbe alkohol før han var 33.

Interessen for byggeri og tømmer, fik han da han kom i lære i den lokale tømmerhandel. Og det var tilsyneladende derefter, at han udviklede en så god næse for forretninger og nybyggeri, at han pludselig var en af Danmarks rigeste mænd.

Bøje Nielsen med sin kone Susanne Kayser i Københavns Byret i 1981.
Bøje Nielsen med sin kone Susanne Kayser i Københavns Byret i 1981. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Ifølge Berlingske Business havde han en privat helikopter på sit gods ved Næstved, så han kunne komme til København på 18 minutter. Og på billeder fra den tid ses det da også, at rigmanden desuden yndede at transportere sig selv rundt i dyre biler eller limousiner.

Men det var ikke kun alkoholen, der skabte slinger i Bøje Nielsens succes. For den sydsjællandske rigmand holdt sig ikke altid på den rigtige side af loven. Ud over at få en dom for spritkørsel, så havde han blandt andet forsøgt at bestikke en embedsmand i Københavns Kommune for at få hastet en byggetilladelse igennem hurtigt. Det fortalte han selv for åben skærm på DR, og beretningen resulterede i en dom for bestikkelsen.

Trods det, at Bøje Nielsen mistede det meste af sin formue ved konkursen, så formåede han dog alligevel at sørge godt for sig selv de resterende dage. Pengene fra konkursen brugte han tilsyneladende på en Arne Jakobsen-villa i Whiskybæltet med udsigt over Øresund. Af tidligere artikler fremgår det, at det var her, han yndede at sidde og kigge ud over vandet på sine sidste dage, hvor sukkersyge og tilstødende komplikationer havde lænket ham til en kørestol.

Livet sluttede for Bøje Nielsen den 21. maj 2007, da han døde 69 år gammel.