Et kontrolbesøg på Roskilde Festival afslørede ulovlige hennatatoveringer og smykker med for meget nikkel. Nyt materiale skal forsøge at hindre en gentagelse.

Ulovlige hennatatoveringer og smykker med for meget nikkel var blandt de lovovertrædelser, som en inspektion fra Miljøstyrelsen fandt på dette års Roskilde Festival.

Allerede på en af festivalens første dage, mandag, måtte tatoveringsboden lukke, men inden nåede op mod 50 festivalgæster at få malet en af de midlertidige tatoveringer på huden, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Foruden de ulovlige tatoveringer afslørede inspektionen, at smykkerne i næsten samtlige af de 12 smykkeboder, som blev undersøgt, indeholdt for høje koncentrationer af nikkel. Nogle indeholdt desuden bly.

I et forsøg på at undgå både de ulovlige hennatatoveringer og smykker med for meget nikkel, vil Miljøstyrelsen sammen med Roskilde Festival udarbejde informationsmateriale til de handlende, så det samme ikke gentager sig næste år.

Gennem flere år har myndighederne advaret mod hennatatoveringer, fordi de kan indeholde det sorte farvestof paraphenylendiamin (PPD). Det kan udløse en kraftig allergisk reaktion, som risikerer at blusse endnu kraftigere op, hvis man senere i livet igen kommer i kontakt med PPD.

Nikkel har også en allergifremkaldende effekt og kan resultere i nikkelallergi. Det er en livslang lidelse, der i sin mildeste form giver eksem og i værste fald sår.

Omkring 15 procent af alle danske kvindes anslås at lide af nikkelallergi.

/ritzau/