Kongehuset fik malerier, guldbestik og rejser af Fritz Schur - som har fået titlen kammerherre. Det kan man læse i ny bog.

Papir-producenten Fritz Schur fra Vejle er ifølge egen beskrivelse på få år blevet prins Henriks bedste ven.

Gang på gang har han foræret luksuriøse gaver til de kongelige - hvor især prins Henrik har taget lystigt imod, fortæller bogen ’Kammerherrens nye klæder’, der udkommer i denne uge.

Omvendt har Fritz Schur fra kongehuset modtaget en fornem ’kommandør af Dannebrog’-orden, som kun 579 danskere har, samt titlen kammerherre, som han har fået som en af de første ikke-adelige i Danmark.

Kammerherre blev han i øvrigt 11. juni 2010 på prins Henriks fødselsdag, og han fik dermed ret til at bære sovsekande på hovedet og kammerherrenøgle med symbolsk adgang til de kongelige gemakker.

Den nye bog er skrevet af de tre erhvervsjournalister Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas Svaneborg. De beretter, at Fritz Schur, der som leder af Den Liberale Erhvervsklub også er partiet Venstres pengeindsamler, med stor sandsynlighed har købt sig adgang til samfundets top:

- Han er mæcen for Venstre såvel som for kongehuset i en grad, så man kan spørge, om man kan købe sig til magt, indflydelse og anseelse i Danmark, skriver forfatterne.

Store formandsposter

Erhvervsmanden Fritz Schur ejer en mindre virksomhed med under 250 ansatte, men har alligevel fået formandsposter af regeringen i Dong og Post Norden, og er siden kommet tæt på kongehuset. Hans virksomhed fremstiller papir - hvilket har givet ham titlen generalkonsul for det skovrige Finland.

Blot seks år før kongehuset gav ham titlen kammerherre i 2010, havde Fritz Schur for første gang stået på en kongelig gæsteliste ved kronprinsparrets bryllup i sommeren 2004. Hvilket han kvitterede for ved at betale champagnen til alle gæsterne med den særlige etiket ’Mercier Cuvée Frederik & Mary’. Inden brylluppet var det vordende brudepar forbi Fritz Schur, hvor de smagte en dansk og tasmansk hvidvin.

- Vi havde en vidunderlig vin-smagning her, inden Frederik og Mary blev gift, sagde Fritz Schur.

Kluge-maleri til Henrik

Da Prins Henrik måneden efter fyldte 70 år, stod Fritz Schur igen på Fredensborg Slot - denne gang havde han et maleri under armen. En gave til prinsgemalen malet af portrætkunstneren Thomas Kluge. Fritz Schur havde ifølge bogen betalt 420.000 kr. for maleriet ’Prins Henrik med hest’, der i dag hænger i regentparrets bolig.

Herefter gik der blot få uger før Fritz Schur gav et gigant-tv til prinsesse Alexandra, der fejrede sin 40 års fødselsdag på natklubben Konrad. Fladskærmen kan ifølge bogen nærmest betegnes som en indflyttergave til det nye hjem, da Alexandra kort efter blev skilt fra prins Joachim.

Gaveregnen fortsætter: Da prins Henrik fylder 75, forærer Fritz Schur ham et fornemt forgyldt dessertbestik med Prinsens eget monogram.

Han har desuden inviteret prins Henrik på flere bridgeture sydpå samt ferier til Thailand. Og da prinsgemalen i 2008 ønskede at tabe nogle kilo, inviterede Fritz Schur ham og nogle venner på et særligt kurophold i Norditalien med grøntsagsdiæter og urtebade.

Bridge med Margrethe

Fritz Schur afviser, at hans mange gaver har givet ham den tætte kontakt til kongehuset.

- Jeg har glæden af at omgås en hel del af kongefamilien på et privat plan. Det har ikke noget at gøre med donationer til hverken det ene eller det andet, siger Fritz Schur i bogen.

I dag er Fritz Schur så tæt på kongefamilien, at hvis prins Henriks gravhunde er på besøg, hopper de op i hans sofaer. Fritz Schur bor i huset Christiansholm ved Klampenborg, som han insisterer på at kalde et slot.

Erhvervsmanden spiller fast bridge med dronning Margrethe og prinsgemalen. På et tidspunkt var han så ofte på kongeskibet, at han ifølge bogen nærmest havde kontor på skibet.

Ifølge historiker Lars Hovbakke fra Københavns Universitet, med speciale i kongehuset, så kan man ikke konkludere, at Fritz Schur har købt sig til adgang til de kongelige.

- Det kunne jo være, at de bare kan lide hans selskab, selv om det er usædvanligt at han har givet så mange gaver, siger han til BT.

I bogen beskrives det også, hvordan Fritz Schur længe kæmpede for at få adgang til kongelogen i lufthavnen, hvor de kongelige kan hvile benene inden afgang. Det har han så langt om længe fået lov til.

Fritz Schur meddeler gennem sin advokat, at han ikke har nogen kommentar.

- Herfra har vi ingen kommentarer på nuværende tidspunkt, hvor bogen endnu ikke er udkommet, skriver advokat Martin Kasten.