Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Lørdag kunne dronning Margrethe og prins Henrik fejre deres guldbryllup og den kærlighed, der har holdt dem sammen som ægtepar i 50 år.

For 25 år siden kunne de ligeledes fejre ægteskabet med et sølvbryllup, og dengang kunne danskerne vinke til det glade regentpar. Sådan bliver det dog ikke lørdag.

Den store dag skulle ikke bruges i Danmark. En beslutning, som Henrik har presset igennem, mener kongehusekspert:

»Dronning Margrethe elsker fest og farver, så jeg tror bestemt ikke, at det er hendes beslutning. Det er noget, hun må finde sig i, for Henrik gør, hvad han vil. Dronningen har en meget stor ansvarsfølelse over for sit land og det danske folk, så det er slet ikke hendes måde. Det er synd for Dronningen, og det er synd for danskerne, at de ikke får lov til at hylde deres regentpar,« siger Inge Correll til Her & Nu.

Også kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen mener, at det lukkede guldbryllup slet ikke er dronning Margrethes vanlige stil. Overfor Se og Hør kalder han det »et brud på den udskrevne regel mellem kongefamilien og befolkningen«, når guldbryllupet afholdes bag lukkede døre. Spørger man ham, er der ikke nogen tvivl om, at det er prins Henrik, der ikke har ønsket en folkefest:

»Hun kan jo ikke fejre guldbryllup alene. Og betingelsen for, at han er med til noget, er, at det er en familieting i snæver forstand,« siger Sebastian Olden-Jørgensen til Se og Hør.

Han henviser samtidig til, at dronning Margrethes tipoldeforældre - Christian 9. og dronning Louise - tilbage i 1892 fejrede deres guldbryllup med en kæmpe folkefest.

 

Andre læser også