Det er svært for regionerne og de praktiserende læger at blive enige om en ny overenskomst. Forhandlingerne er brudt sammen, og genoptages de ikke, afviser regionerne ikke at opsige lægernes overenskomst.

Konflikt og uenighed har indtil videre præget overenskomstforhandlingerne mellem regionerne og de praktiserende læger. I torsdags brød de sammen, da regionerne forlod forhandlingsbordet, og på nuværende tidspunkt er der lange udsigter til, at de bliver genoptaget.

Opstår der ikke snart enighed og samarbejdsvillighed, vil regionerne opsige overenskomsten med lægerne, fortæller formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Jens Stenbæk.

Det er ham, der har siddet ved forhandlingsbordet med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om den nye overenskomst, inden regionerne forlod forhandlingerne.

- Jeg håber stadig på, at vi kan indgå i forhandlinger med PLO igen. Men hvis der ikke sker noget inden udgangen af året, er vi nødt til at sige overenskomsten op, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Jens Stenbæk fortæller, at regionerne rent faktisk er tvunget til at opsige overenskomsten med de praktiserende læger, hvis forhandlingerne ikke genoptages inden 31. december i år, fordi den nuværende overenskomst udløber 1. april 2013. Regionerne har tre måneders opsigelse, og de er derfor nødt til at have fastlagt en ny overenskomst ved udgangen af året.

- Ellers kan vi ikke holde os inden for den meget stramme økonomiske ramme, vi er blevet pålagt med en budgetlov fra Folketinget. Indgår vi ikke en ny overenskomst, vil vi slet ikke have nogen økonomisk sikkerhed efter april. Sprænges de økonomiske rammer, får vi pålagt sanktioner af regeringen, siger Jens Stenbæk, der ærgrer sig over, at regionerne blev nødt til at forlade forhandlingsbordet.

- Men vi havde holdt tre møder uden resultat, og vi kunne ikke mærke nogen forhandlingsvilje fra PLOs side. De er meget velkomne tilbage, men det kræver, at de er parate til at forhandle om, hvordan den nuværende lægepraksis skal fungere fremover, og at de er parate til at effektivisere deres arbejde, siger Jens Stenbæk.

Er lægerne parate til det, kan forhandlingerne fortsætte, understreger han.

Men de praktiserende læger er af en helt anden opfattelse, fortæller formand for PLO, Henrik Dibbern, der tirsdag aften har inviteret sine medlemmer til et møde på baggrund af sammenbruddet i forhandlingerne.

- Dem, der forlod forhandlingerne, bliver også nødt til at være dem, der vender tilbage til dem. Vi står stadig fast på vores afvisning af regionernes krav, og så kan vi jo ikke vende tilbage, før de kan fortælle os, at de er åbne for nye forhandlinger uden ultimative krav, siger han.

PLO-formanden fortæller samtidig, at han har tænkt sig at sige til sine medlemmer, at de skal være parate til at se en konflikt i øjnene, fordi de ikke kan acceptere regionernes krav om, at lægerne skal levere langt flere opgaver inden for den samme økonomiske ramme, og at regionerne skal have stigende indflydelse på lægernes egne virksomheder.

- De to krav vil vi ikke acceptere, og så forlod regionerne forhandlingsbordet. Så nu må vi forudse, at de kan ende med at opsige vores overenskomst, siger Henrik Dibbern.