Syv ud af 10 kommuner skal afskedige folk i 2013, viser rundspørge fra FTF. Hovedorganisationens formand, Bente Sorgenfrey, er overrasket.

Fyringerne blandt offentligt ansatte fortsætter næste år. En rundspørge foretaget af hovedorganisationen FTF viser, at syv ud af 10 kommuner regner med at skulle uddele fyresedler til de ansatte i 2013.

54 af landets 98 byråd og kommunalbestyrelser har enten lige vedtaget budgettet eller er tæt på at gøre det, og fra 78 procent af borgmestrene lyder det, at der er færre penge i budgettet i 2013 end i år.

- Vi er opmærksomme på, at der er krise, men vi er alligevel blevet overraskede over, hvor store besparelser der er i kommunerne fremadrettet, og det får voldsom betydning for de serviceydelser, borgerne oplever. Det kan være i forhold til børn, ældre og undervisning, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, heriblandt de fagforeninger, der organiserer pædagoger, lærere og sygeplejersker.

- Noget af det, vi kan se af den undersøgelse, vi har lavet, er, at man for eksempel i Hjørring Kommune over hals og hoved har måttet lukke et plejecenter. Det kan jo ikke andet end få betydning for de ældre borgere i forhold til at komme og få nogle gode tilbud, eventuelt blive genoptrænet, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Og i Hjørring er borgmester Arne Boelt (S) ikke i tvivl om, at næste år bliver et hårdt år for både borgere og ansatte i kommunen.

- Vi er i gang med at omprioritere inden for børne-, skole- og ældreområdet. Vi nedlægger blandt andet et plejecenter. På det administrative område alene kan vi se frem til en personalereduktion på 10-11 procent, siger han til FTFs hjemmeside.

- Det er så barskt, at det nærmest ikke burde være lovligt. Vi kommer til at byde vores personale nogle vilkår og et psykisk arbejdsmiljø, vi ikke kan være bekendt, siger Hjørring-borgmesteren.

Og sådanne sparetiltag skaber også frustration hos borgerne, lyder det fra Bente Sorgenfrey.

- Det er klart, at den enkelte kommune må lave nogle prioriteringer, men noget af det, der bekymrer os, er, at kvaliteten i de ydelser, der bliver leveret til borgerne, bliver sat under et voldsomt pres med de meget lave vækstrammer og muligheder for kvalitetsudvikling, som kommunerne har. Og det skaber frustration, ikke kun hos de ansatte, der jo ikke kan levere en god kvalitet, men også hos borgerne, der har nogle forventninger om at få mere for den skat, de betaler, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Undersøgelsen får nu regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, til at reagere:

- På baggrund af oplysninger om, at syv ud af 10 kommuner skal fyre medarbejdere, vil vi bede økonomiministeren om en redegørelse for kommunernes budgetter for 2013. Tidligere har regeringen sagt, at kommunerne i 2013 ville få lidt flere penge end i 2012, blandt andet fordi Enhedslisten har skaffet 500 millioner ekstra til kvalitetsforbedringer på børnepasningen. De nye oplysninger tyder på, at dette ikke er rigtigt, siger gruppeformand Per Clausen i en kommentar.

- Situationen i kommunerne er et af de emner, Enhedslisten vil tage op i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger. Vi kan ikke acceptere en udvikling, hvor vi hele tiden ser forringelse og fyringer i den kommunale service, siger han.