Mens kommunerne i stigende omfang bruger robotstøvsugere i private hjem, benyttes de sjældent på kommunens egne arealer. Gjorde de det, ville der ifølge professor være mange penge at hente.

Mens robotstøvsugere og andre velfærdsteknologiske løsninger vinder frem i landets kommuner, er der stadig langt mellem robotstøvsugerne på rådhuse, biblioteker, i daginstitutioner og sportshaller.

Det undrer CBS-professor Kim Normann Andersen, der beskæftiger sig med robotstøvsugning i det offentlige.

- Det er underligt, at mange kommuner har travlt med at indføre robotstøvsugere i de private hjem, før man har indført dem hos sig selv. For der er virkelig mange penge at spare, hvis man indfører robotstøvsugere på offentlige arealer, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Kim Normann Andersen mener, det er umuligt at komme med et nøjagtigt bud på den økonomiske gevinst, robotstøvsugning kan give.

- Det kommer an på mange ting. Det er umuligt at komme med et tal, som man kan sætte to streger under, men det er et stort tal, siger han.

Dugfriske tal fra Kommunernes Landsforening (KL) viser, at 66 procent af kommunerne allerede har indført robotstøvsugere. 71 procent af de kommuner, der har svaret i undersøgelsen, forventer, at robotstøvsugning og de øvrige velfærdsteknologiske initiativer sikrer dem en økonomisk gevinst allerede i 2013.

- Det er oplagt at bruge robotstøvsugere på nogle af de mange millioner kvadratmeter, som kommunerne, regioner og staten selv har. De er ideelle til store og ensartede gulvarealer. Her kan støvsugeren køre, når folk er gået hjem, og på den måde generer den ingen, siger Kim Normann Andersen og giver udtryk for, at der er mange barrierer i forhold til at bruge robotstøvsugere i det enkelte hjem.

- Nogle af de personer, der får hjælp, har fysiske handicap. Det betyder, at de ikke bare kan løfte støvsugeren, hvis den kører fast, siger han.

Sidste år spurgte Ældre Sagen en række kommuner om deres brug af robotstøvsugere på egne arealer.

- Vi har en enkelt robotstøvsuger på prøve på rådhuset, men det er lidt af en udfordring. Vi har en del problemer med dørtrin, og den sætter alarmen i gang, hvis den kører uden for åbningstid, sagde Jan Severinsen, teknisk leder i Mariagerfjord Kommune, ved den lejlighed.

Hos Faaborg-Midtfyn Kommune erfarede man, at man er nødt til at »kantstøvsuge«, når robotstøvsugeren har været i gang.

- Vi forsøger os med specielle vakuumstøvsugere, men de suger sig fast i alt muligt. For nylig kørte robotstøvsugeren op i en sofa, sagde driftsleder Maria Weisbjerg til Ældre Sagen ved den lejlighed.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anny Winther (V), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL.