Fagforbund oplever en stigning i antallet af sager om fyrede gravide i kommunerne. KL afviser, at fyringerne er i strid med loven, mens en ekspert kalder udviklingen en bombe under arbejdsmarkedet.

Antallet af gravide og kvinder på barsel, der får en fyreseddel af deres offentlige arbejdsgiver, er steget markant i de seneste år. Det siger en række store fagforbund som blandt andre Socialpædagogernes Landsforbund (SL), FOA, HK Kommunal og Dansk Sygeplejeråd, skriver Ugebrevet A4.

Selvom der ikke eksisterer en centralt samlet oversigt over antallet af fyrede gravide i det offentlige, så har FOA eksempelvis en bunke på 30 konkrete sager liggende mod 26 sager i hele 2010. Hos SL oplever man desuden hver måned, at en gravid socialpædagog mister sit job.

- Det er foruroligende og helt uacceptabelt, at det går ud over gravide og barslende kvinder, når det strammer til økonomisk i kommunerne. Vi må forvente, at kommunerne overholder ligebehandlingsloven, og når der så sker den markante stigning i afskedigelser af gravide, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om der er spekulation og bevidst handling i det, siger SL-formand Benny Andersen til Ugebrevet A4.

Selvom det ikke er nogen undskyldning, så skyldes de stigende fyringer af gravide og kvinder på barsel, at kommunerne har ondt i økonomien og samtidig modtager et stigende antal offentlige opgaver, vurderer en arbejdsmarkeds- og ligestillingsforsker.

- Det er bekymrende, at der ikke er den moral i vores kommuner, og der er noget, de har misforstået. Som offentlig myndighed har man da en større forpligtelse til at efterleve loven. Den her udvikling er jo en bombe under det system, vi har opbygget omkring barsel og rettigheden til at have et job at vende tilbage til efter barsel, siger Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter (RUC).

I Kommunernes Landsforening (KL) afviser man kritikken, som kommer bag på formanden for KLs løn- og personaleudvalg og borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler (K).

- Jeg kan ikke genkende det billede fra hverken min egen kommune eller i KL. Vi har ikke hørt noget om, at der skulle være et problem med flere fyringer af gravide. Vi har ikke hørt om konkrete sager, og hvis der var et problem, ville det være naturligt, at vi var blevet kontaktet af de faglige organisationer om problemstillingen, og det er vi ikke blevet, siger Michael Ziegler.

Ifølge ligebehandlingsloven er det op til arbejdsgiveren at bevise, at en fyring af en gravid eller barslende kvinde ikke sker på grund af graviditeten eller barslen.