Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
60 procent af maden i de offentlige gryder skal være økologisk i 2020, lyder regeringens mål. Men for kommunerne er der lang vej endnu, viser ny undersøgelse.
Ud af landets 98 kommuner er det kun Københavns Kommune og Albertslund Kommune, der på nuværende tidspunkt lever op til regeringens økologiske handlingsplan for 2020 om, at 60 procent af maden i børnehaver, på plejehjem og andre offentlige institutioner skal være økologisk.
Det viser undersøgelsen »Det Økologiske Danmarkskort« fra Økologisk Landsforening (ØL) og Danmarks Naturfredningsforening (DN).
- Kommunerne vil faktisk rigtig gerne arbejde med økologi, og der er gang i overvejelser, også ude i køkkenerne. Men de er presset økonomisk og mangler både redskaber til at gå i gang med omlægningsprocessen og viden om erfaringer i frontløberkommuner, hvor de har fået økonomi, økologi og bedre måltider til at gå op i en højere enhed, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
Ifølge Susanne Herfelt, vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening, er økologi vejen til renere drikkevand, sundere kostsammensætning og mere natur, og at det offentlige går foran, og gør 60 procent af de 500.000 daglige, offentlige måltider økologiske, vil være et kæmpe skridt på vejen, mener hun.
- Det giver afsætningsgaranti på de økologiske fødevarer. Og det gør, at flere landmænd tør kaste sig ud i at omlægge til økologi. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne får økologien ind i de offentlige gryder. Kommunerne bør som minimum vedtage en politisk målsætning, siger Susanne Herfelt.
Undersøgelsen viser, at 11 kommuner har en politisk målsætning om minimum 60 procent økologisk mad, men har ikke nået den, mens de øvrige kommuner endnu ikke har formuleret politikker om at nå regeringens mål.
Men der er hjælp at hente for de kommuner, der ønsker at komme videre. Regeringen har nemlig afsat 28 millioner kroner årligt de næste to år til kommunernes omlægningsprojekter. Indtil videre er 15 kommuner med og har søgt om penge i denne måned.
Projektleder Dorthe Kloppenborg, Økologisk Landsforening, forsikrer, at man står klar til at bakke kommunerne op og klæde dem på med de nødvendige redskaber til økologisk omlægning.
- Omlægningskonsulenter findes i hele landet. De kender udfordringerne og kan vurdere, hvilke muligheder det enkelte køkken har for økologisk omlægning, siger Dorthe Kloppenborg.
Økologisk Landsforening stiller blandt andet gratis rådgivning til rådighed for kommunernes køkkener, forvaltninger og indkøbsafdelinger. Kommunerne kan også søge midler hos Fødevareministeriet.