Sagsøg os. Det er sjældent man får den besked. Men det gjorde den kendte dj og radiodirektør Philip Lundsgaard for nylig, da han gik til møde i Hørsholm Kommune.

I oktober oplevede han sammen med 118 andre Hørsholm-borgere at få stjålet sine identitetspapirer ved et indbrud på kommunekontoret. Her blev der stjålet omkring 100 pas og 20 kørekort. CPR-nummeret kan bruges til at bestille varer online med. Et af de stjålne kørekort tilhørte Philip Lundsgaard. Som loven er indrettet i Danmark kan borgere ikke umiddelbart få et nyt CPR-nummer.

Nu går fem Hørsholm-borgere til kamp for at få kommunen til at tage ansvar i sagen. De har alle oplevet at få rykkere for varer, der er bestilt via deres stjålne CPR-nummer.

- Sagen har indtil videre kostet mig 12.500 kr. i advokatsalærer. Jeg fik en invitation til et møde hos kommunen. De var vist lidt trætte af at høre mig svine dem til, siger Lundsgaard til bt.dk.

Lundsgaard tog imod invitationen og mødtes med en kommunal embedsmand i begyndelsen af det nye år.

- De spurgte, om de kunne gøre noget for mig. Ja, I kan jo begynde med at betale mine udgifter, sagde jeg. Det vil de ikke. Jeg synes, det er groft, at man inviterer en borger til møde, spørger, hvad man kan gøre, når de udmærket godt ved, at de ikke kan eller vil eller gøre noget. De sagde, at de syntes, at jeg skulle lægge sag an mod dem, siger Lundsgaard.

Hans advokat har efterfølgende sagt, at med den meget klare opfordring fra kommunen, bør han skynde sig at søge fri proces. 

- Jeg ved, at fire andre borgere i kommunen overvejer et søgsmål. Jeg overvejer det selv stærkt. Jeg vil have kommunen til at erkende sit ansvar. De siger, at de mange pas og kørekort var lukket forsvarligt inde. Ja, i nogle skabe, som kan åbnes med en teske. Desuden er der jo det store perspektiv i det. En retssag kan måske lægge pres på politikerne. For selvfølgelig skal vi have en lov som i England, hvor det er muligt at få et nyt CPR-nummer, hvis ens kørekort bliver stjålet, siger Philip Lundsgaard til bt.dk.

Han tilføjer, at det værste er frygten for, hvad der kan ske med det stjålne CPR-nummer.

- Politiet har sagt til mig, at som den type kriminalitet fungerer, bliver mit CPR-nummer solgt videre til 100 forskellige mennesker, som så sælger det videre til 100 andre. Der er mange måder, mit CPR-nummer kan blive misbrugt på, siger han.

Både Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, og Karina Loretzen, SF, der er formand for Folketingets retsudvalg, har lovet at støtte Lundsgaards sag i Folketinget. Skaarup vil have samme regler for id som kørekort og pas, som gælder for nem-ID. Nemlig at det skal lukkes inde i pengeskabe, når det er  i det offentliges forvaring.

- Jeg havde et langt møde med Skaarup, hvor han lovede at bringe det videre i retsudvalget, siger Lundsgaard.

Centerchef ved Hørsholm Kommune Betina Bojesen har tidligere forsvaret sig i BT. Hun sagde i december, at pas og kørekort var lukket forsvarligt inde i et låst skab på Borgerservice, hvor der ligeledes var aflåst og beskyttet med alarm og videoovervågning.

- Der er desværre ikke så meget at gøre, hvis man for stjålet sit ID. For man kan ikke bare skifte cpr-nummer. Det eneste man kan gøre er, at anmelde det til politiet. Men personen, der har dit ID, kan blive ved med at misbruge det for altid, hvis han eller hun ikke bliver fanget, siger lektor ved Københavns Universitet og ekspert i kriminologi Peter Kruize til BT.

- Når man handler på nettet, er cpr-nummer ikke altid nok. Men hvis man er i besiddelse af eksempelvis et kørekort, så er det nemt at købe ting over nettet. Problemet opstår, fordi vi køber flere ting over nettet, siger Peter Kruize.

Det er ikke lykkedes bt.dk her tordag aften at fange hverken Betina Bojesen eller Peter Skaarup for nye kommentarer.